U trendu

Zovko: Tužbe protiv novinara su agresija i zastrašivanje

ZAGREB – U Hrvatskoj je trenutno aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara u kojima podnosioci potražuju gotovo 77,4 miliona kuna (1 evro je oko 7,5 kuna), rezultati su ankete koju je danas predstavilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Predsednik ovog udruženja Hrvoje Zovko je na konferenciji za novinare rekao da bi broj od najmanje 951 tužbe trebalo da zabrine sve u hrvatskom društvu, jer za cilj ima zastrašivanje i teranje novinara u autocenzuru.

„Govorimo o kulturi tužakanja novinara i medija i sistemskoj agresiji kako bi se novinari zaplašili i kako bi ih se nateralo da sami pobegnu u autocenzuru“, naveo je Zovko.

Prema njegovim rečima, u tužakanju učestvuju svi – od lokalnih „šerifa“, nezavisno od političke opcije, političara i sudija.

Smatra da podnosioci tih tužbi neće uspeti u svojim namerama da, kako kaže, spreče slobodno novinarstvo jer svaki dan svedočimo novim istraživačkim tekstovima koji ukazuju na afere.

„Ali, kad podvučemo crtu – vidimo da radimo i živimo u jednom tužnom društvu“, naveo je Zovko.

Istakao je da je Hrvatska najgora zemlja u Evropi po pitanju SLAPP tužbi.

„Ono što HND bezuslovno zahteva je dekriminalizacija u delu koji se odnosi na čast i ugled jer smatramo da je tu široki prostor za manipulaciju. Imamo i duševne boli koje niko nije veštačio, a najbolje se leče stotinama hiljada ili milionima kuna odštetnih zahteva“, rekao je predsednik HND.

Veruje da je broj tužbi veći i da prelazi broj od 1.100, jer, kako kaže, u poslednjoj anketi je učestvovalo 26 medija, prenela je Hina.

Šefica ovog istraživanja Monika Kutri je navela da, kao i prošle godine, najviše tužbi ima Hanza media – izdavač Jutarnjeg lista, Globusa, Slobodne Dalmacije i drugih izdanja, a aktivne su 443 parnice „teške“ u proseku 95.000 kuna po tužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.