U trendu

Zvaničnici S. Makedonije čestitali Srbima praznik Sv. Save

SKOPLJE – Zvaničnici Severne Makedonije uputili su danas čestitke srpskoj zajednici povodom Nacionalnog praznika Srba u toj državi, Dan srpskog prosvetitelja Svetog Save.

Predsednik Stevo Pendarovski poručio je da je „dan prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i duhovnika – Svetog Save, 27. januar, više od nacionalnog dana srpske zajednice u Republici Severnoj Makedoniji.

„To je nesumnjivo jedan od najznačajnijih duhovnih i narodnih praznika srpskog naroda. Svojom tradicijom, običajima i bogatim duhovnim i kulturnim nasleđem Srbi, kao sastavni deo multietničke Republike Severne Makedonije, obogaćuju našu kulturu i ostavljaju trag u društvenom životu“, rekao je Pendarovski, prenosi MIA.

On je u čestitci poželeo da „Svetosavska mudrost, duhovnost i istrajnost budu motivacija i primer za prevazilaženje svih iskušenja i teškoća i da nas inspirišu u postizanju mira, sloge i blagostanja“.

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi je čestitao pripadnicima srpske zajednice praznik sa željom da dan provedu u miru i zajedništvu sa bliskim ljudima.

„Nažalost, opasnost od pandemije KOVID-19 i dalje visi nad nama, koju prati očekivana ekonomska i energetska kriza, što je samo još jedan motiv više da se ujedinimo i delimo i dobro i loše“, kaže se u čestitci.

Čestitke povodom Svetog Save uputili su i stranački lideri u Severnoj Makedoniji.

Dan Svetog Save od 2007. godine u Severnoj Makedoniji je nacionalni praznik Srba utvrđen izmenama zakona o praznicima, a centralna svečanost održava se svake godine u Skoplju. Na svečanoj Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.