U trendu

Zvaničnik EU za CNN: Si priznao da postoji nezadovoljstvo zbog kovid ograničenja

PEKING – Predsednik Kine Si Đinping priznao je da postoji nezadovoljstvo unutar Kine zbog neumoljive strategije nultog kovida njegove vlade, izjavio je danas neimenovani zvaničnik Evropske unije.

Ovo je njegova prva izjava o protestima koji su izbili širom zemlje poslednjih dana, naveo je CNN.

Si je juče u Pekingu rekao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da su demonstranti „uglavnom studenti“ koji su nezadovoljni nakon tri godine kovida i nagovestio potencijalno popuštanje kineskih mera prevencije, rekao je neimenovani zvaničnik za američku tv mrežu.

„Si je, takođe, kazao da je omikron manje smrtonosan od delte, zbog čega se kineska vlada oseća otvorenijom za dalje ublažavanje kovid ograničenja“, rekao je zvaničnik.

On nije mogao da potvrdi da li je Si izgovorio reč „protest“ na kineskom, niti da kaže koju je tačno formulaciju kineski lider upotrebio da opiše nedavne nemire zbog ograničenja.

Sijeve izjave dolaze u trenutku kada pojedine oblasti u Kini pokazuju naznake da će popustiti neka kovid ograničenja, uključujući ukidanje karantina i dozvoljavanje nekim pacijentima da budu u karantinu kod kuće, nakon rasprostranjenih protesta protiv zaključavanja širom zemlje.

Od sledećeg ponedeljka, operateri javnog prevoza u kineskoj prestonici Pekingu više neće zabranjivati putnicima da se voze ako nemaju negativan rezultat testa na kovid-19 u prethodnih 48 sati, saopštila je gradska vlada.

Novo pravilo, koje se odnosi na autobuse i metro, ​​je poništavanje pooštravanja mera koje je najavljeno pre 10 dana.

Međutim, zemlja još uvek nije objavila nikakvu mapu puta za ponovno otvaranje i uklanjanje bezbrojnih kovid ograničenja širom zemlje, naveo je CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar