U trendu

Zvaničnik Pentagona: U položaju za napad 40 odsto ruskih snaga

Više od 40 odsto ruskih snaga koncentrisanih kod granica Ukrajine sada su u položaju za napad, rekao je sinoć zvaničnik Pentagona i dodao da je „počela“ faza destabilizacije zemlje koju sprovodi Rusija.

SAD, koje procenjuju da je više od 150.000 ruskih vojnika rasporedjeno severno, istočno i južno od granica Ukrajine, primetile su kretanje ruskih trupa ka granici od srede, rekao je zvaničnik američkog ministarstva odbrane koji nije želeo da mu se navede ime.

„U položaju napada je 40 do 50 odsto njih. Rasporedjeni su u tačkama taktičkog okupljanja u poslednjih 48 sati“, rekao je on u obraćanju nekolicini novinara.

Tačke taktičkog okupljanja su zone blizu linije fronta gde se vojna jedinica okuplja pre kretanja u ofanzivu.

Taj američki zvaničnik je rekao da je Moskva u petak imala 125 bataljona kopnenih snaga blizu ukrajinskih granica u odnosu na 60 u normalno vreme i 80 početkom februara.

Jačanje sukoba proruskih separatista i ukrajinskih snaga, zapaljive izjave proruskih vodja i Kremlja o situaciji u regionima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine odgovaraju „kampanji destabilizacije Ukrajine koja je u toku“, ocenio je taj zvaničnik.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je za televiziju Ej-Bi-Si da je ruski predsednik Vladimir Putin okupio „potrebne elemente za uspešnu ofanzivu“ i da bi mogao da napadne za kratko vreme.

„Ne verujem da je to blef“, rekao je Ostin u delu intervjua objavljenom juče, a koji će integralno biti emitovan u nedelju.

Ostin je takodje izjavio u petak u Varšavi, gde je otputovao da se sastane sa američkim i poljskim vojnicima, da i dalje ima vremena i prostora za diplomatsko rešenje.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je sinoć da je uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin rešio da izvede invaziju Ukrajine i da „ima razlog da veruje“ da će se to dogoditi „narednih dana“ kao i da će napad obuhvatiti i glavni grad Kijev.

Vašington već nedeljama upozorava da će Rusija izazvati incident na ukrajinskoj granici da opravda invaziju na Ukrajinu. Do sada su SAD govorile da nisu sigurne da li je Putin doneo konačnu odluku da krene u invaziju, ali Bajden je rekao sinoć novinarima da se ta procena promenila i da je uveren da je Putin doneo tu odluku.

Moskva negira da namerava da napadne Ukrajinu ali traži garancije za svoju bezbednost kao što je povlačenje NATO iz istočne Evrope, što Zapad odbacuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar