U trendu

Zvaničnik SAD: Rusija želi ekonomsku prednost na ZB

BRISEL – Rusija sprovodi razne taktike u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, jer želi da stekne ekonomsku prednost i postigne zavisnost zemalja od njenih energenata, rekao je večeras u Briselu visoki zvaničnik Ministartva odbrane SAD, uoči sastanka ministara odbrane NATO.

On je na brifingu za srpske medije tako odgovorio na pitanje Tanjuga u vezi sa situacijom u regionu u kontektsu rata u Ukrajini.

„Nije samo jedinstveno za zemlje Zapadnog Balkana, već i za neke zemlje EU. To su sve taktike“, navodi zvaničnik.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, on je rekao da dosta zemalja nisu članice NATO, ali da jesu saveznici i u tom smislu kaže da je sloboda izbora važna.

„Mi možemo da kritikujemo nabavku opreme iz Rusije ili Kine, ali nadamo se da ćete napraviti bolji izbor“, ističe zvaničnik američkog ministartva.

On dodaje da je neutralnost funkcionisala dugo vremena, i da su primeri za to Švajcarska i Austrija.

„Možda je tako nešto i za vas funkcionisalo, ali svaki izbor ima posledice koje mogu zatvoriti i neka vrata“, navodi on.

Prema njegovim rečima, „naše je da odlučimo na koju ćemo stranu, ali vrata NATO su otvorena za sve zemlje“.

Govoreći o zahtevu Prištine za članstvo u NATO, pojašnjava da takva aplikacija ne postoji i da je najveća prepreka to što samoproglašeno Kosovo nije priznalo nekoliko članica NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.