U trendu

Zvaničnik: U Ukrajini više nema Lenjinovih spomenika

U ukrajinskim gradovima koji su pod kontrolom vlasti u Kijevu više nema nijednog spomenika vodji Oktobarske revolucije Vladimiru Lenjinu, izjavio je šef Ukrajinskog instituta za nacionalno sećanje Vladimir Vjatrovič.

List Komersant prenosi da je Vjatrovič dopustio mogućnost da su neki spomenici ostali u selima ili u preduzećima. 

„Prema našim informacijama, u gradovima na teritoriji koju kontroliše Ukrajina više nema Lenjina“, izjavio je Vjatrovič, koga Komersant naziva poznatim ideologom dekomunizacije Ukrajine. Prema Vjatroviču, ukupno je uklonjeno 2.389 sovjetskih spomenika, od čega 1.320 Lenjinovih.

On je naveo da je većina njih uništena jer je reč o gipsanim statuama koje „ne predstavljaju ni materijalnu ni istorijsku vrednost“. Bronzane figure su pretopljene ili predate muzejima, a nekoliko je sačuvano za muzej „monumentalne sovjetske propagande“ koji bi trebalo da se krajem godine otvori u Kijevu.

Na pitanje novinara šta će biti sa postoljima, Vjatrovič je rekao da će većina biti uklonjena jer je „Lenjinova senka previše gusta“ ali da bi u manjim mestima, gde su se spomenici vodji boljševika nalazili u centru grada, mogli biti postavljeni spomenici „herojima rata protiv Rusije“.

„Za dekomunizaciju nije važan samo rezultat, da svi Lenjini i (prvi šef sovjetske tajne policije Feliks) Djeržinski nestanu sa mape Ukrajine, sa ulica i trgova. Važan je i proces“, izjavio je Vjatrovič.

Ukrajinski zakon „o osudi totalitarnih komunističkih i nacional-socijalističkih režima“ kojim je zabranjeno isticanje sovjetskih simbola usvojen je 2015. Njim se predvidjalo uklanjanje sovjetskih spomenika i promena imena lokacija nazvanih po sovjetskim političarima.

U martu je u Zaporožju srušen najviši spomenik Lenjinu u celoj zemlji a parlament je promenio imena 152 naseljena mesta. Tako je u maju 2016. Dnjepropetrovsk postao Dnjepr.

Prvi talas rušenja Lenjinovih spomenika se desio na zapadu Ukrajine 1990. i 1991. Mnogi drugi su srušeni tokom krize u zimu 2013-2014, a proces je dobio ime „Lenjinopad“.

I iz ukrajinskog predsedništva je rečeno da je uklanjanje spomenika sprovedeno u skladu sa zakonom o dekomunizaciji.

„Ukrajina je zakonom odobrila dekomunizaciju i dejstvuje u skladu sa tim. Mi, kao ni Poljaci, ne diramo spomenike poginulima u Drugom svetskom ratu ali spomenici Lenjinu moraju biti uništeni. Isto tako, mi ne branimo da se prave muzeji za bivše idole“, naveo je zvaničnik predsedništva koji je tražio da ostane anoniman.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ranije za ukrajinski zakon o dekomunizaciji izjavila da je „nerazumljivo demontiranje zajedničke istorije kojim se bavi politički establišment Ukrajine“ i da „kijevski režim nije ni prvi ni poslednji koji pokušava da reformiše zemlju za račun nacionalističkih manipulacija“, piše Komersant.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar