Zvanično: Poništiti diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović

SARAJEVO – Kantonalna uprava za inspekcijske poslove sarajevskog kantona donela je zvaničnu odluku da Univerzitet u Sarajevu poništi diplomu doktora medicinskih nauka, direktorkii KCUS-a Sebiji Izetbegović, supruzi lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Rešenje je KUIP KS doneo jučer nakon provedenog inspekcijskog nadzora na UNSA-i i Medicinskom fakultetu.

“U skladu sa navedenim članom Zakona Visokoškolska ustanova je obavezna da poništi i oglasi nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uverenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vreme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove”, navodi se u saopštenju, prenose sarajevski mediji.

Rok za izvršenje donesene upravne mere je15 dana od dana prijema rešenja, uz napomenu da je Univerzitet u Sarajevu dužan u roku od tri dana, nakon isteka roka za izvršenje da dostavi Insepktoratu dokaz o izvršenju Rešenja.

U martu Senat je odlučio da poništiti diplomu Sebiji Izetbegović, dok je pre šest dana na redovnoj sednici doneo odluku da joj se oduzme zvanje redovne profesorke na Medicinskom fakultetu.

Nakon niza ovih odluka Izetbegović je podnela tužbu protiv UNSA-e, ali i rektora Rifata Škrijelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.