U trendu

Zvizdić predlaže dva rešenja u slučaju blokade formiranje Vlade FBiH

SARAJEVO – Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) ponudio je dva ključna rešenja u slučaju da se nastava blokada formiranja Vlade FBiH – glasanjem u Predsedništvu BiH ili autentičnim tumačenjem izmena Izbornog zakona.

“Neophodno je u prostor političkog dijaloga, koji je, nažalost, trenutno pun laži, manipulacija i teorija zavere, vratiti relevantne činjenice, ako želimo doći do održivih rešenja. Ne možemo svaki put ciljano zaboravljati genezu problema, konkretno u vezi sa formiranjem Vlade FBiH i počinjati od tzv. zatečenog stanja”, naveo je Zvizdić.

Naveo je da su do sada prošle četiri faze, a da peta znači da onaj ko ne bi bio izabran bez potrebne parlamentarne većine blokira konstituisanje Vlade FBiH iako postoji dokazana parlamentarna većina za njeno formiranje. A BiH je, kaže, parlamentarna demokratija, nije predsednička, niti monarhija.

Zbog toga je, smatra, potrebno vratiti se na prvu fazu sa kojom je sve i počelo.

“I nikako ne zaboraviti nelegalnosti koje su obeležile i ostale faze. Dakle, onaj ko je uzrokovao problem, treba i da ga reši, ali na ustavan i zakonit način koristeći neka od postojećih rešenja, kao što je npr. način glasanja u Predsedništvu BiH ili autentično tumačenje proglašenih izmena izbornog zakona. I bez bilo kakvog uvođenja kantona u proces odobravanja Vlade FBiH, jer je takva ideja apsolutno neprihvatljiva“, naveo je Zvizdić i dodao:

„Prema tome, ako se nastavi blokada visoki predstavnik treba da reaguje, ali na način da pogoduje demokratiji i građanima koji čekaju pozitivne promene i napredak, a ne bilo kojoj političkoj partiji”, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.