U trendu

Zvizdić: Udžbenički primer mešnja HR u pitanja BiH

SARAJEVO – Predsedavajući Predstavničkog doma PSBIH Denis Zvizdić oštro je reagovao na današnju izjavu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana o raspisivanju izbora u BiH i poručio da je ona udžbenički primer direktnog mešanja u poslove BiH.

Zvizdić smatra da oni koji ne poznaju dovoljno istoriju BiH, njenu prošlost i sadašnjost, ne mogu uopšte da govore o njenoj budućnosti.

Opšti izbori u BiH raspisani su danas za 2. oktobar, a Hrvatska se protivi njihovom održavanju po neimenjenom Izbornom zakonu.

Zvizdić u saopštenju navodi da izjava ministra Grlića Radmana, u kojoj kaže da bez obzira na odluku Suda BiH smatra da je CIK neustavan i nezakonit, osim što predstavlja udžbenički primer direktnog mešanja u unutrašnje poslove suverene države BiH, istovremeno je i izraz nepoštovanja političke nazavisnosti BiH, njenih pravosudnih institucija i najzad dobrušedskih odnosa.

„U suludoj trci protiv (hrvatskog predsednika Zorana) Milanovića, koji je trenutni prvak u rasističkim i uvredljivim porukama prema BiH i Bošnjacima, Grlić Radman potpuno pogrešnim pristupom temi koju pokušava da komentariše, derogira međunarodne akte koji su temelj međudržavnih odnosa u Evropi“, naveo je Zvizdić.

Grlić Radana je podsetio na deo Helsinške deklaracije, prema kojoj su države dužne da se uzdrže od svakoga oblika zadiranja, direktnog ili indirektnog, pojedinačnog ili kolektivnog, u unutrašnje ili spoljne poslove što potpada pod domaće pravosuđe druge države, nezavisno od njihovih međusobnih odnosa.

Zvizdić u reakciji navodi da, nažalost, Gordan Grlić Radman svestan da u trci za najekstremnijeg desničara Hrvatske zaostaje iza Milanovića, za kojeg kaže da je osoba „poganog rečnika, koja instrumentalizuje i veštački kreira predstavu o “neravnopravnosti hrvatskog naroda unutar BiH”.

Zvizdić, kaže, da Milanović pritom promoviše, protivno evropskim vrednostima i zdravom razumu, etnocentristički model koji je potpuno stran duhu i biću BiH, koja je, kako navodi, vekovima poznata po međukulturnom prožimanju.

„Zbog toga se i postavlja pitanje: da li oni koji ne poznaju dovoljno istoriju BiH, njenu prošlost i sadašnjost, mogu uopšte govoriti o njenoj budućnosti. Sasvim sigurno ne mogu…“, poručio je Zvizdić u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar