U trendu

Tadić: Rezolucija o Srebrenici nema potreban legitimitet

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da potreban legitimitet nedostaje rezoluciji izglasanoj danas u Generalnoj skupštini UN u Njujorku kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

„Rezolucija o genocidu u Srebrenici jeste danas usvojena, ali odnos glasova u Generalnoj skupštini UN pokazuje da usvajanje ove rezolucije nema potreban legitimitet“ – napisao je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Rezolucija je usvojena sa 84 glasa „Za“, 19 „Protiv“ i 68 uzdržanih. UN imaju 193 države-članice.

Dodao je da su oni koji slave na ovakav način usvojenu rezoluciju, ne samo zloupotrebili i politizovali žrtve Srebrenice, nego su „otvorili opasan istorijski presedan – od danas, po prvi put u istoriji, pitanje zločina genocida uvek može biti predmet diskusija, politizacije i oportunističkih tumačenja“.

„Takav presedan svakako ne vodi pomirenju, već postaje mogući osnov za podgrevanje konflikata širom sveta do tačke ključanja. Procedura za usvajanje ove rezolucije, nažalost, nije podrazumevala uključivanje svih potrebnih elemenata i aktera od početka u svrhu postizanja konsenzusa, već je suprotno tome doprinela podeli sveta na ovoj temi“ – napisao je on.

Tadić je zaključio da umesto konsenzusa povodom teme sećanja na žrtve, „danas imamo podelu sveta povodom teme genocida“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.