U trendu

Tajvan uočio 22 kineska ratna aviona i 20 brodova u blizini ostrva

Tajvan je danas saopštio da je zabeležio da se u poslednjih 24 sata u blizini tog ostrva nalaze 22 kineska vojna aviona i 20 brodova i da Peking pojačava svoje vojne aktivnosti u toj oblasti.

Tokom vikenda, ratni brodovi SAD i Kanade su prošli kroz Tajvanski moreuz.

Kina je juče otpremila pomorsku formaciju koju predvodi nosač aviona Šandong ka jugoistoku Tajvana.

Očekuje se da će taj brod izvoditi vojne vežbe simulirajući napade aviona, podmornica, ratnih brodova i kopna, prenose kineski državni mediji.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je 13 kineskih vojnih letelica danas prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvanične demarkacione zone između Kine i Tajvana.

Tokom prošle godine, Peking je pojačao vojne aktivnosti oko ostrva, a igra nerava sa Tajvanom koji smatra svojom teritorijom uključuje skoro svakodnevno slanje ratnih brodova i aviona.

„U periodu od jula do septembra ove godine Komunistička partija Kine održala je naveći broj vežbi“, rekao je na konferenciji za novinare zamenik načelnika Generalštaba za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Tajvana general-major Huang Ven-Či.

On je dodao da je zabeležena velika aktivnost ratnih brodova u vodama oko Tajvanskog moreuza i da veliki broj ratnih brodova deluje u različitim oblastima u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Huang je rekao da će tajvanska vojska nastaviti da prati kretanje kineskih ratnih aviona i ratnih brodova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar