U trendu

Tekst Delegacije Srbije Udruženja 'Francuska renesansa': Uklanjanje spomenika necivilizacijski čin

Članovi delegacije Srbije Udruženja „Francuska renesansa“ (La Renaissance Franҁaise) saopštili su da najoštrije protestuju zbog „necivilizacijskog čina“ uklanjanja spomenika srpskim vojnicima palim u ratovima 1912-1918 na pravoslavnom groblju u Prištini povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Saopštenje u celini glasi:

„Članovi Delegacije Srbije udruženja ‘Francuska renesansa’ (La Renaissance Franҁaise) čiji su ciljevi unapredjenje francusko-srpskog kulturnog dijaloga i podsticanje frankofonije, najoštrije protestuju zbog necivilizacijskog čina uklanjanja spomenika srpskim vojnicima palim u ratovima 1912-1918. na pravoslavnom groblju u Prištini, a povodom 11.novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

„Članovi ovog Udruženja ne mogu da nadju ni reči opravdanja za takav čin u kome je učestvovala Ambasada Francuske u Prištini, tim pre što je ‘Francusku renesansu’ osnovao 1915. predsednik Francuske Rejmon Poankare pod sloganom ‘Kultura-solidarnost–frankofonija’, godine kada su Srbija i Francuska bili saveznici protiv istog neprijatelja.

„Za nas je neprihvatljivo skrnavljenje uspomene na žrtve iz Velikog rata, a dodatno ogorčenje izaziva i činjenica da su Prištinu zajedničkim snagama oslobodili francuski i srpski vojnici.

„Ako je smatrala da uspomena na srpske vojnike na bilo koji način baca senku na manifestaciju francusko-nemačkog prijateljstva kao primer Srbima i Albancima danas, Ambasada Francuske u Prištini je ovim necivilizacijskim činom dovela u pitanje istorijske činjenice i povredila sećanje na i francuske, a ne samo srpske žrtve.

„Tako nešto nismo očekivali od zemlje koja u svakom selu ima spomenik palima u Velikom ratu.

„Nadamo se da će ova senka na francusko-srpsko savezništvo i prijateljstvo biti brzo otklonjena.

„U Beogradu, 19. XI 2023.

„Potpisnici: dr Irina Subotić, predsednica Delegacije Srbije/Francuske renesanse, dr Stanislav Sretenović, istoričar, Radomir Diklić, novinar, Ana Kotevska, muzikološkinja, Ivana Stefanović, kompozitorka, Branka Otašević, novinarka, dr Gojko Subotić, istoričar umetnosti, Jelica Stojančić, novinarka“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar