U trendu

Tridesetak migranata umrlo u pustinji kod granice Libije i Tunisa

Poslednjih dana je u pustinji u Libiji kod granice s Tunisom umrlo bar 27 migranata iz podsaharske Afrike, saopštile su libijske vlasti.Mohamed Hamuda, portparol libijske vlade, u sredu je agenciji Asošiejted pres potvrdio otkriće tela, ali je odbio da pruži bilo kakve dodatne detalje.

Libijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u utorak da su tela nedavno otkrivena i da je forenzički tim pooslat da utvrdi šta se dogodilo. Ministarstvo je objavilo i slike afričkih migranata kojima pomažu libijski lekari.

Poslednjih meseci tuniske snage bezbednosti uklanjaju migrante iz priobalnih područja, prevoze ih na druga mesta i, kažu migranti, neke od njih čak u pustinju. Ministar unutrašnjih poslova Tunisa priznao je nedavno da su male grupe migranata ptisnute u pustinjske granične oblasti sa Libijom i Alžirom.

Istočna obala Tunisa pretekla je susednu Libiju kao glavna polazna tačka u regionu za migrante, uglavnom iz podsaharske Afrike, koji pokušavaju da malim čamcima stignu do Italije i drugih delova Evrope. Porasla je napetost između stanovništva i migranata koji se slivaju u priobalni grad Sfaks i druga mesta.

Nacionalni komitet za ljudska prava u Libiji, lokalna grupa za ljudska prava koja sarađuje sa libijskim vlastima, saopštila je da veruje da su tuniske bezbednosne snage nasilno proterale migrante, ostavljajući ih u pustinji bez vode i hrane.

Ahmed Hamza, šef tog komiteta, rekao je za AP da je tela u utorak otkrila libijska granična straža.

Portparol libijskih graničnih snaga prvobito je to poricao u utorak, ali je odbio da kaže više, a AP nije uspeo da razjasni konfliktne izjave.

Najmanje 35 tela nađeno je tunisko-libijskoj granici od početka proterivanja migranata u julu, rekao je Hamza. Po statistikama komiteta kojem predsedava, više od 750 afričkih imigranata je od jula nasilno proterano iz Tunisa u Libiju.

Crni Afrikanci u Tunisu se sve više suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem otkako je predsednik Tunisa Kais Saied u februaru rekao da su migranti deo „zavere za brisanje identiteta zemlje“.

U drugom slučaju u sredu, veruje se da se 41 migrant udavio pošto im se čamac prevrnuo kod obale Tunisa.

Libija je glavna tranzitna tačka za bliskoistočne i afričke migrante koji beže od sukoba i siromaštva da bi potražili bolji život u Evropi. Ta zemlja bogata naftom u haosu je od pobune koju je podržao NATO 2011. godine u kojoj je svrgnut i ubijen nje dugogodišnji ider Moamer Gadafi.

Trgovci ljudima su profitirali od decenije nestabilnosti Libije, bogateći se kroz međunarodne bande krijumčara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar