U trendu

U Briselu otvoren evropski Institut Plotkin za vakcinologiju

U Briselu je otvoren evropski Institut Plotkin za vakcinologiju gde će timovi imunologa i mikrobiologa raditi na boljoj borbi protiv zaraznih bolesti u svetu i učestovati u međunarodnim naporima pripreme za naredne pandemije, preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Taj institut sa dodatnim centrima u Briselu i Antverpenu incijativa je dva belgijska univerziteta. Cilj je da se ubrza procena i razvoj budućih vakcina. Institut kombinuje klinička, imunološka i mikrobiološka istraživanja.

Institut je otvoren u novoj zgradi u Briselu koja se prostire na 3.600 kvadratnih metara, sa savremenim laboratorijama koje omogućavaju bezbedno rukovanje opasnim patogenim klicama, dodao je belgijski portal.

Više od 50 istraživača radi u tim novim laboratorijama na proučavanju odnosa između patogenih klica i ljudi, otkrivanju novih načina za prevenciju, lečenju infekcija i postavljanju alata za borbu protiv budućih pandemija.

Institut nosi ime po američkom naučniku Stenliju Plotkinu(Stanley)(1932) koji je postao jedan od najvećih stručnjaka za vakcinologiju. Igrao je ključnu ulogu u otkrivanju vakcina protiv rubeole, besnila, rotavirusa, dečije paralize i varičele.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар