U trendu

U Jordanu zatvor za onlajn postove koji štete moralu, veri i jedinstvu

Kralj Jordana Abdulah Drugi je danas pootpisao zakon za kažnjavanje onlajn govora koji se smatra štetnim za nacionalno jedinstvo, javila je jordanska novinska agencija.

Oganizacija za ljudska prava kađu da je to obračun sa slobodom govora dok cenzura jača.

Predviđeno je da se određeni postovi na internetu kažnjavaju zatvorskom kaznom od nekoliko meseci i novčano.

Kažnjavaće se „promovisanje, podsticanje i pomaganje nemorala“, izražavanje „prezira prema religiji“ i „podrivanje nacionalnog jedinstva“.

Objavljivanje imena ili fotografija policajaca će se takođe kažnjavati.

Uz to je zabranjena anonimnost na mreži.

Zakon stupia na snagu mesec dana posle objavljivanja u Službenom listu Al-Rai što se očekuje sutra.ž

Taj zakona je donji dom parlamentaa Jordana izglasao u julu, a gornji dom, Senat, u utorak pošto je izmenjen da bi se omogućilo da sudije biraju između izricanja zatvorske i novčane kazne, umesto da ih kombinuju, javila je državna novinska agencija.

Poslanici većine su ocenili da je izmena zakona o sajber kriminalu iz 2015. godine neophodna da bi se kaznili ucenjivači i onlajn napadači.

Opozicioni poslanici i organizacije za ljudska prava su međutim upozorili da će novi zakon proširiti državnu kontrolu nad društvenim mrežama, omesti slobodan pristup informacijama i kažnjavati kritiku vlasti.

Koalicija 14 organizacija za ljudska prava, uključujući Hjuman rajts voče (Human Rights Watch, HRW) je zakon nazvala „drakonskim“ i navela da „neprecizne odredbe“ otvaraju vrata izvršnoj vlasti da kažnjava „ostvarivanje prava na slobodu govora, primoravanjem sudija da kazne građane“.

Predsednik Udruženja novinara je takođe upozorio na kršenje slobode štampe i govora.

Novi zakon dlazi poosle niza napada na slobodu izražavanja u Jordanu, ključnom savezniku SAD koji se smatra izvorom stabilnosti na nemirnom Bliskom istoku.

U izveštaju HRW iz prošle godine je navedeno da vlasti sve više gone demonstrante i novinare u „sistematskoj kampanji da utišaju mirno protivljenje i glasove kritičara“.

Svu vlast u Jordanu ima kralj koji postavlja i smenjuje vlade. Parlament to prihvata zbog izbornog sistema koji obershrabruje osnivanje jakih političkih partija.

Abdulah Drugi je više puta obećavao da će liberalizovati politički sistem, ali je odustao zbog strahovanja da bi izgubio kontrolu zbog jačanja islamista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar