U trendu

U kragujevačkim Šumaricama održan 'Veliki školski čas'

Kraj spomenika „Streljanim đacima i profesorima“ u Šumaricama danas je održan „Veliki školski čas“ na kome je izvedena poema „Šum Šumarice“, povodom sećanja na nacističko streljanje civila u oktobru 1941. godine.Glumački ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca je u režiji Marka Misirače izveo poemu Darka Cvijetića „Šum Šumarice“ koju čini 20 monologa, ispovesti bez početka i kraja, živih i mrtvih, preživelih, žena, dece, nemačkih vojnika, Šumarica. Dvadeseti monolog čine pisma i poruke koje su pred streljanje ostavili djaci i očevi, i poruke iz Knjigu žalosti u Muzeju „21. oktobar“.

Tradicionalnoj antiratnoj i komemorativnoj manifestaciji prethodila je liturgija i služenje molebana.

Posle intoniranja državne himne, vence kraj „Spomenika streljanim đacima i profesorima“ su položili đaci Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, izaslanik predsednika Republike Milorad Veljović, predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, gradnačelnik Kragujevca Nikola Dašić i drugi.

Prisustvovali su i ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ambasador Austrije Kristijan Ebner, ambasador Poljske Rafal Perl i ambasador BiH Aleksandar Vranješ, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Velike Britanije, Slovačke, Belorusije i Kazahstana.

Poštu sgtreljanim civilima odali su i predstavnici gradova prijatelja i pobratima Kragujevca iz Rumunije, Poljske, Francuske, Nemačke, Republike Srpske i drugih zemalja.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je novinarima posle „Velikog školskog časa“ da svake godine na današnji dan tuguje cela Srbija.

„Mi smo kroz svoju istoriju na najteži mogući način svojim stradanjima shvatili i naučili da na ovom svetu pravde nema i nema tog prava koje veliki, silni i moćni nisu u stanju da pogaze ukoliko misle da to nešto čini njihovim  interesima. To smo razumeli“, kazao je Orlić.

Istakao je da danas svi znaju da onoliko koliko je Srbija snažna, koliko je u stanju da se bori za sebe i za svoje, toliko će građanima da bude dobro.

„Niko nam neće ništa da pokloni, za svoju budućnost moraćemo da se izborimo sami, i radićemo baš tako. Srbija će da se bori, da čuva svoju slobodu, svoju nezavisnost, da gradi svoj mir i da u tom miru obezbedi napredak za mnoge generacije i da ne dozvoli nikada da nam se ponovo dogode teška stradanja kakva smo imali“, rekao je Orlić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар