U trendu

U Pekingu održana akcija Dolazak prijatelja iz daljine – razmena mladih iz SAD i Kine

Akcija „Dolazak prijatelja iz daljine“, koja je deo dolaska 50 hiljada američkih mladih ljudi u Kinu, održana je 18. marta u Pekingu.

Aktivnost su zajedno organizovali Kineska medijska grupa (CMG) i Asocijacija za razmenu američkih i kineskih mladih ljudi. Generalni direktor CMG Šen Haisijung, Muri, gradonačelnik Strakona, u državi Vašington i Fu Bo, zamenik generalnog sekretara kineskog Udruženja za međunarodne obrazovne razmene, učestvovali su u događaju i održali govore.

Hoses, direktor srednje škole Linkoln u Vašingtonu, SAD, Džuang Hanđije, predsednik Američko-kineskog udruženja studentskih razmena mladih su učestvovali u akciji.

Šen Haisijung je naveo da je ove godine obeležena 45. godišnjica osnivanja diplomatskih odnosa. Predsednik Si Đinping i prva dama Peng Lijuan su uzvratili čestitke učiteljima i učenicima u srednjoj školi Linkon, u kojoj su izrazili pozdrav proleću i dobrodošlicu njihovom dolasku u Kinu.

Šen Haisijung je rekao da je predsednik Si Đinping primetio da „osnova kinesko – američkih odnosa leži u ljudima“ da je „nada u ljudima, budućnost u mladima, a vitalnost u nivou gradova“.

Prošlog novembra, tokom posete predsednika Si Đinpinga SAD, CMG je organizovala događaj „kinesko-američka kulturna razmena i prijateljski dijalog“ u San Francisku. Svaki prijatelj koji je danas prisutan je osnova, nada, budućnost i održivost kinesko-američkih odnosa, dodao je.

Muri je izrazio zahvalnost CMG i američko-kineskom udruženju za razmenu mladih i studenata zbog poziva da učestvuju u ovom događaju.

„Tokom prošlogodišnje posete predsednika Si Đinpinga, predsednik Si je objavio da je Kina spremna da pozove 50.000 američkih tinejdžera u Kinu na razmenu i obuku u narednih pet godina. U to vreme sam slušao govor na licu mesta. Meni je velika čast što sam jedan od prvih članova inicijative, a nastavnici i učenici srednje škole Linkoln i srednje škole Strakon pozvani su da dođu u Kinu. Nadam se da će 24 američka srednjoškolca koji su ovog puta došli u Kinu tokom svog više od desetodnevnog putovanja iz prve ruke videti i razumeti Kinu i postati mladi izaslanici američko-kineskog prijateljstva“, rekao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar