U trendu

U Subotici osvanuli grafiti Balint Mali Knindža

Na više lokacija u Subotici ostvanuli su grafiti na madjarskom jeziku na kojima piše „Bálint Kis Knini Nindzsa“ (Balint Mali Knindža).

Grafiti su ispisani na fasadama pojedinih kuća, na zidu marketa, kao i na šetalištu u naselju Radijalac.

Grafiti su ostvanuli nekoliko dana nakon najave da će u okviru Manifestacije „Zavičajni dani“ u ovom gradu nastupiti Baja Mali Knindža, na šta je reagovalo saopštenjima nekoliko opozicionih stranaka.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u četvrtak, 31. avgusta, upitala predsednika Skupštine Balinta Pastora da objasni „kakve veze sa kulturom i umetnošću ima šovinističko urlikanje o ratovima i ratnim zločincima“.

Dan pre toga, u četvrtak, 30. avgusta, reagovao je i Pokret građanske Subotice, navodeći da je predstojeći nastup pevača Baje Malog Knindže „neprimeren jer promoviše jednu ideologiju koja u višenacionalnim sredinama nije dobrodošla“.

Balint Pastor nije hteo za agenciju Beta da komentariše pojavu ovih grafita.

Osim toga, tokom noći vandali su uništili i svetleći natpis ispisan na madjarskom jeziku sa imenom grada Subotice, koji se nalazi na ulasku u ovaj grad.

Vest je objavio predsednik Saveza vojvodjanskih Mađara (SVM)Ištvan Pastor na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je „poruka upućena predsedniku Vučiću“.

„Vandalizmu se mora stati na put bez obzira od koga dolazi. Nadam se da predsednik Vučić razume njemu upućenu poruku počinilaca i da njegov odgovor neće izostati“, istakao je Pastor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar