U trendu

Udruženja iz BiH zahteva od Vučića odlobađanje aktivistkinje Aide Ćorović

Udruženje svedoka i žrtava genocida i Udruženje „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ uputili su danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem zahtevaju oslobađanje aktivistkinje Aide Ćorović, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Oslobađanjem Aide Ćorović nećete samo potvrditi da apsolutno vladate Srbijom, a što Vi to itekako volite da se govori i zna, već ćete pokazati da i Vi, okoreli negator genocida i glorifikant ratnih zločinaca, možete makar jednom u svom životu, ispoštovati pravedan i zasnovan zahtev“, navodi se u pismu dva udruženja iz BiH.

Od Vučića su zatražili da od Aide Ćorović „ne pravi slučaj Alekseja Navaljnog i od sebe ruskog predsednika Vladimira Putina“.

Ćorović je u četvrtak dobila poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne, jer nije želela da plati novčanu kaznu izrečenu zbog toga što je jajima gađala mural Ratka Mladića, presuđenog za genocid i ratne zločine u BiH. 

Ćorović je sa aktivistkinjom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara (oko 850 evra) je dobila 14. decembra 2023. godine.

U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je „bacala jaja u pravcu stambene zgrade“ i vređala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.

Udruženja su presudu nazvala „izmišljenom i političkom“.

Ćorović je u četvrtak za Radio Slobodna Evropa izjavila da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor „Padinska skela“ na izdržavanje zatvorske kazne od tri meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar