U trendu

Ukrajinski guverner: Rusi uništavaju gradić, probijaju se ka Harkovu

Ruske snage u ofanzivi koju su počele pre nedelju dana uništavaju gradić Vovčansk i napreduju kod sela Lukjanci probijajući se ka Harkovu, drugom po veličini gradu Ukrajine, s milion ipo stanovnika.

Ruska vojska je često uništavala ukrajinske gradove da bi ih osvojila – Bahmut prošle godine ili Avdijevku u februaru, pribegavajući jakim artiljerijskim napadima da otera ukrajinske snage.

„Neprijatelj je počeo da uništava Vovčansk, uz upotrebu tenkova i artiljerije. Biti tamo nije samo opasno, već je takoreći nemoguće“ – rekao je guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov u izveštaju.

U tom gradu koji je pre rata imao 18.000 stanovnika, ostalo je 200 civila – rekao je guverner.

Zapadno od Vovčanska ruske snage su napredovale i na meti im je selo Lukjanci na putu ka Harkovu.

„Naši vojnici i dalje pokušavaju da ga zadrže i unište snage okupatora“ – rekao je ukrajinski guverner Sinegubov.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksander Sirski je posle „više dana“ na frontu u Harkovskoj oblasti objavio preko Telegrama da su ruske snage „proširile aktivnu zonu borbi za 70 kilometara“. 

„Treba da sprečimo svako dodanto napredovanje neprijateljskih trupa“ – rekao je on i najavio „napade iz vazduha, rakete, artiljeriju, tenkove da se nanesu maksimalni gubici“.

Rusija je 10. maja počela iznenadnu ofanzivu na severu Ukrajine i proširila front dok je ukrajinska vojska bila u defanzivi na istoku i jugu zbog nedostataka ljudskva i municije.

Moskva je tokom te nove ofanzive već ostvarila najveće teritorijalne dobitke od kraja 2022. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.