U trendu

Urednica crnogorskog portala Libertas vratila nagrade EU nezadovoljna kriterijumima

Glavna i odgovorna urednica podgoričkog portala Libertas Olivera Lakić vratila je danas dve druge nagrade koje su joj dodeljene na konkursu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijale reportaža o visokoj korupciji u crnogorskom pravosudnom sistemu i kriminalu i korupciji u strukturama crnogorske policije.

Lakić je o vraćanju nagrada koje su joj juče dodeljene, obavestila EU Awards tim Thomson Media.

Ona je u pismu navela da pošto su u Libertasu s pažnjom pročitali prvonagrađeni tekst, povlači svoju kandidaturu za tu regionalnu nagradu i da vraća dva sertifikata koja su joj dodeljena na jučerašnjoj ceremoniji.

Dobitnica prve nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo je novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Đurđa Radulović za reportažu o porođaju. U tekstu se govori o tome da se ne poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije prilikom porođaja u Crnoj Gori.

Lakić smatra da nema potrebe da detaljno objašnjava svoj stav, „a posebno vaše rangiranje i ocene istraživačkih priča koje su nama, u najmanju ruku, čudne, neprihvatljive i može se slobodno reći veoma uvredljive“, dodala je ona.

Žiri su činili Tena Perišin, Boro Kontić i Nataša Ružić.

Lakić je odbila da primi i novčanu nagradu i zamolila EU Awards tim Thomson Media da snimak o kratkom razgovoru sa njom ne koriste, kao ni njene fotografije i sve što se tiče redakcije Libertas Press.

„Shvatili smo da nagrada koju ste mi juče dodelili, može samo da naškodi dignitetu, integritetu i statusu koji naša redakcija uživa u društvu“, navela je Lakić.

Ona je kazala da su u Libertasu veoma ozbiljno pristupili celom procesu i ceremoniji uručenja nagrada „koja je, takođe, bila veoma neobična imajući u vidu ko su bili prisutni, kao i upadljivo odsustvo najviših predstavnika delegacije EU u Podgorici“.

„S obzirom na jučerašnje vrlo negativno iskustvo koristim priliku da vas zamolim da ubuduće, Libertas Pressu ne šaljete pozive za konkurse bilo koje vrste i da nas uklonite sa vaše mailing liste“, navela je Lakić i ponovila da ne želi da se u bilo kojem javnom istupu koriste njeno ime i naziv redakcije na čijem je čelu.

„Uvereni smo, nakon dovoljno konsultacija koje smo juče imali sa kolegama iz drugih redakcija i civilnog sektora, da će vraćanje nagrade biti još jedan korak ka većoj slobodi i samopoštovanju novinara u Crnoj Gori“, ocenila je Lakić.

Lakić je glavna urednica portala Libertas, a posle serijala tekstova objavljenih u aprilu i maju prošle godine koje ona potpisuje, usledila su hapšenja policajaca, tajnih agenata, specijalnog tužioca, dugogodišnje predsednice Vrhovnog suda.

Lakić je dobitnica mnogih nagrada, a 2019. godine dobila je i Međunarodnu nagradu Hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodeljuje američki Stejt department ženama iz čitavog sveta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Česta meta napada Lakić je postala pošto je početkom 2011. godine istraživala i pisala da li se u fabrici „Tara“ i u skladištu u Donoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare falsifikati cigareta poznatih marki.

Lakić je 8. maja 2018. godine ranjena na ulazu zgrade u kojoj stanujeu Podgorici, a ni posle pet godina policija i tužilaštvo nisu podigli optužnicu protiv odgovornih za taj pokušaj ubistva, niti su saopštili ko je bio nalogodavac tog napada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar