U trendu

Usijana atmosfera na svedočenju šefova društvenih mreža u Senatu Kongresa SAD

Vođe kompanija Meta, TikTok, Iks i drugih društvenih mreža svedočile su u sredu pred Pravosudnim komitetom američkog Kongresa u usijanoj atmosferi iskazima roditelja o stradanju njihove dece na tim mrežama, a prvi čovek Mete Mark Zakerberg izvinio im se „zbog svega kroz šta su prošli“.

„Niko ne treba da prolazi kroz patnje kroz koje su vaše prodice prošle“, rekao je Zakerberg, otac društvene mreže Fejsbuk, dodavši da kompanija Meta nastavlja da investira i radi na „naporima industrijskih razmera“ da zaštiti decu, koja su, kako konstatuje AP, na meti seksualnih predatora, adiktivnih sadržaja, nerealnih standarda lepote i maltretiranja, pa neka zato dižu ruku na sebe ili imaju poremećaje u ishrani.

Tokom usijane sesije pitanja i odgovora, republikanski senator Džoš Hauli pitao je Zakerberga da li on lično isplaćuje štetu žrtvama i njihovim porodicama zbog onog kroz šta su prošli na Metinim društvenim mrežama.

„Ne bih rekao“, odgovorio je Zakerberg, na šta je Hauli odvratio: „Evo, ovde su porodice žrtava. Da li biste želeli da im se izvinite?“.

Tada su roditelji ustali, podigavši fotografije svoje nstradale dece. A i Zakerberg je ustao, okrenuo se od mikrofona i senatora koji su ga ispitivali, i obratio se roditeljima direktno – sa izvinjenjem.

Ispitivanje je zakazano zbog tvrdnji boraca za prava dece i američkih poslanika da velike tehnološke kompanije kao vlasnici društvenih mreža ne čine dovoljno da zaštite njihove najmlađe korisnike. Roditelji i kongresmeni sve su zabrinutiji zbog uticaja društvenih mreža na život mladih.

Saslušanje je trajalo nekoliko sati i mogla su se čuti svedočenja i  dece i roditelja. Očevi i majke čija su deca počinila samoubistvo su držali podignute njihove fotografije.

„Oni su odgovorni za mnoge opasnosti s kojima se naša deca suočavaju onlajn“, rekao je u uvodnom govoru o vođama kompanija društvenih mreža predsednik Komiteta, senator Dik Darbin iz Demokratske partije SAD. „Njihov izbor dizajna, njihovo nenvestiraje u poverenje i bezbednost, njihova konstantna jurnjava za angažmanom i profitom na štetu elementarne bezbednosti, izložili su rizicima našu decu i unuke“.

Najviši predstavnik republikanaca u Komitetu, senator Lindzi Grejem nadovezao se na Darbinov sentiment i rekao da je spreman da zajedno sa demokratama radi na rešenju problema bezbednosti dece na društvenim mrežama.

„Posle višegodišnjeg rada na ovom slučaju sa vama i drugima, došao sam do sledećeg zaključka: Društvene mreže, onako kako su sada dizajnirane i kako funkcionišu, opasni su proizvodi“, ocenio je Grejem.

Ovo je bio redak primer saglasnosti republikanskih i demokratskih senatora oko bilo čega, ali nije poznato da li će to biti dovoljno da se usvoje predlozi zakona o bezbednosti dece na internetu koje su 2022. godine predložili senatori Ričard Blumental i Konektikata i Marša Blekburn iz Tenesija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar