Veran Matić: Ako se spreči ‘Mirdita’, naivno je verovati da bi se na tom slučaju završilo

Izvršni direktor Fonda B92 Veran Matić ocenio je danas da bi zabrana festivala „Mirdita, dobar dan“ bila opasna, nazadna i neprihvatljiva ideja i da je „naivno verovati“ da bi se na tom slučaju završilo, zbog čega je potrebno suprotstaviti se zabrani.

„Siguran sam, da i ako se spreči ‘Mirdita, dobar dan’ nasilno, ili odlukom nadležnih organa, da će i sa tim nedopustivim činom, ova manifestacija dobiti na značaju. Ogoliće se i prirode politika. Sada kada je desnica, koja je godinama demonstrirala i ometala učesnike ove manifestacije, i u vlasti. Biće zanimljivo videti ko će sada biti u toj ulozi“, naveo je Matić u pisanoj izjavi.

Ocenio je da su potrebni novi mostovi, posebno za nove generacije koje su odrasle „na novim talasima mržnje“, dodajući da mu je upravo zbog toga nerazumna „hajka“ na jedinu manifestaciju koja predstavlja „prirodni most“ između dva prostora, naroda, kulture.

Prema njegovim rečima, danas se prisustvuje „žrtvovanju bolje perspektive kada je reč o odnosima u regionu“, jer postoje određene teme, događaji, manifestacije i godišnjice koje su „uvek zahvalne za dokazivanje tvrdokornog političkog stava, jačanje desnog političkog korpusa i podizanje tenzija“.

„Tradiconalna manifestacija ‘Mirdita, dobar dan’, zakazana za kraj juna, pokazala se savršenom metom, bolje reći džakom za udaranje i lečenje frustracija onih koji su najavu ovog višednevnog događaja jedva dočekali, želeći da ga instrumentalizuju u skladu sa njihovom političkom agendom“, ocenio je Matić.

Dodao je da su organizatori „pametno“ preskočili 28. jun, kada se u Srbiji obeležava Vidovdan, uz ocenu da je debata oko održavanja festivala tu trebalo da se okonča, ali da „nažalost, to nekima koji žele zabranu i proterivanje ovog festivala nije dovoljno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.