U trendu

Više para za plate u Vojsci Srbije, manje za naoružanje i obuku

Oružane snage Srbije u narednoj godini imaće na raspolaganju gotovo 1,36 milijardi evra a najveći deo tog novca otići će na plate, dok će utrošak za obuku i nabavku novog naoružanja biti smanjen, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, Nacrt zakona o budžetu Srbije za 2024. godinu predviđa da Ministarstvo odbrane i VS na raspolaganju imaju gotovo 1,36 milijardi evra, od čega će 46,5 odsto otići na personalne troškove, 37,9 za nabavke naoružanja i vojne opreme, 13,9 odsto za stalne troškove a 1,7 odsto za izgradnju.

Portal navodi da će VS u narednoj godini dobiti manje oko 40 miliona evra, odnosno 1,8 odsto projektovanog Bruto domaćeg proizvoda, dok je u prošlom budžetu to bilo nešto više od dva odsto.

„Struktura budžeta odbrane Srbije 2024. godine bitno se menja u odnosu na dokument za 2023. godinu kada je najviše novca opredeljeno za investicije, odnosno kupovinu naoružanja i vojne opreme. Najviše novca Ministarstvo odbrane i VS dobiće za personalne troškove“, piše u tekstu.

Za plate, doprinose, dnevnice, novčane nagrade i druge dodatke biće utrošeno nešto manje od 74 milijarde dinara, što je za oko deset milijardi više nego ove godine.

Iako se u poslednje vreme govori o novim velikim ulaganjima u vojsku i kupovini naoružanja i vojne opreme od domaćih kompanija i sa svetskog tržišta, budžet odbrane govori da će Srbija potrošiti znatno manje novca za te namene.

U narednoj godini za novo oružje biće potrošeno oko 514 miliona evra, odnosno oko 100 miliona evra manje nego 2023. godine.

„Za kupovinu naoružanja i vojne opreme planira se i ‘nabavka domaće finansijske imovine’ u iznosu od 7,4 milijardi dinara, što je posebna stavka u budžetu i nije precizno navedena namena ovih sredstava. Međutim, može se zaključiti da se ova sredstva planiraju za nabavku naoružanja i vojne opreme“, piše portal.

Portal navodi da će stalni troškovi u 2024. godini – vojna obuka, vojne vežbe, prikazi sposobnosti, boravak u Kopnenoj zoni bezbednosti i učešće u mirovnim misijama, „pasti na zabrinjavajuće niski nivo jer će biti potrošeno 32 miliona evra manje nego ove godine.

„I pored veoma složenog bezbednosnog okruženja i narastajućih tenzija u Evropi i svetu, Vojska Srbije će dve godine zaredom imati prilično mala sredstva za vojnu obuku i vojne vežbe. To pre svega znači da će manje novca biti potrošeno na pripremu oružanih snaga za glavni zadatak, a to je odbrana zemlje od oružanog napada“, piše u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар