U trendu

Vozilu NBS sa dinarima za srpsko stanovništvo zabranjen ulaz na Kosovo

Vlasti u Prištini nisu danas dozvolile da novac u dinarima, namenjen isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja srpskog stanovništva, organizovano uđe na prostor Kosova.

Kako je Kosovu onlajn rečeno u Narodnoj banci Srbije (NBS), iako je vozilo sa srpskim dinarima bilo upućeno na prelaz Jarinje prema svim višegodišnjim ustaljenim i vrlo preciznim procedurama, ono je danas vraćeno sa tog prelaza, bez ikakvog obrazloženja ili odbijenice.

Blindirano vozilo sa novcem, koje je upućeno iz filijale NBS u Kragujevcu, na Jarinje je stiglo oko 11 časova gde je novac u dinarima trebalo da preuzme vozilo britanske firme „Henderson“, koja poseduje licencu za transport novca i sa kojom NBS godinama sarađuje.

Dinare je trebalo da preveze u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću.

Međutim kako javlja reporter Kosovo onlajn, posle višesatnog čekanja odobrenja iz Prištine, dozvola nije stigla i ulaz je zabranjen.

Reč je o prvom trasnportu novca u dinarima, nakon 1. februara i stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova (CBK) o uvođenju evra i zabrani upotrebi dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar