U trendu

Vukadinović za Betu: Incident na severu Kosova slabi poziciju Srbije u pregovorima u Briselu

Nakon oružanog incidenta kod manastira Banjska, u kome je u nedelju ubijeno i ranjeno više osoba među kojima i jedan pripadnik kosovske policije, pritisci iz Prištine i Brisela biće još veći a pozicija Srbije biće sa još slabijim manevarskim prostorom, ocenio je danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Vukadinović je za agenciju Beta izjavio da smatra da će incident „sa još uvek ne do kraja rasvetljenim činjenicama“ na severu Kosova, „dodatno pogoršati ionako loše pozicije Beograda u pregovorima“ sa Prištinom u Briselu.

Istakao je da je „na neki način“ kosovski premijer Aljbin Kurti jučerašnjim događajima u delu zapadnog političkog javnog mnjenja „praktično amnestiran“ od odgovornosti za nesprovođenje ranije postignutih sporazuma u Briselu.

„Pritisak na Beograd biće još veći. To je duboko nepravedno, ali bih bio iznenađen ako bi bilo drugačije“, kazao je Vukadinović.

Dodao je da će time srpskim vlastima „dodatno biti vezane ruke“ koje je prethodnim potpisima na sporazume u pregovorima Beograda i Prištine svojim potpisima srpski predsednik Aleksandar Vučić već vezao.

„Sporazumima u Briselu država je praktično prihvatila integraciju severa Kosova i Metohije u pravni institucionalni sistem Prištine i tako sebi dodatno vezala ruke“, rekao je Vukadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар