U trendu

Zaharova povodom mera vlasti Kosova: Posebna uloga pripada srpskim patriotskim snagama

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je danas izjavila da je se situacija za kosovske Srbe pogoršava iz dana u dan, optužila „zločinački režim“ premijera Kosova Aljbina Kurtija za „aktivno antisrpsko etničko čišćenje i progon Srba sa njihovih iskonskih teritorija“ i poručila da u tim okolnostima „posebna uloga pripada patriotskim snagama… da brane temeljne interese srpskog naroda“.

U saopštenju objavljenom danas na portalu svog ministarstva ona je ocenila da je kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. postalo „mračna rutina“ i da „nivo međuetničkih tenzija ubrzano raste“.

Zaharova je konstatovala da je posle odluke Centralne banke Kosova „da se zabrani srpski dinar i nealbansko stanovništvo tako liši isplata penzija, pomoći i drugih isplata, počela likvidacija administrativnih i privrednih struktura koje nisu pod kontrolom Prištine, sprovođenje nezakonitih pretresa, pritvaranje zaposlenih i izmišljanje krivičnih predmeta“.

Po njenim rečima, vlasti u Prištini se nadaju da će se tako osloboditi ispunjenja svojih obaveza, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

„Podsticanjem Aljibna Kurtija i terorom koji je pokrenuo, Zapad nastoji da kazni Beograd zbog njegove čvrstine u odbrani nacionalnog suvereniteta i prava na samostalan kurs, zbog rešenosti da održava prijateljske odnose sa Rusijom i drugim državama van evrozone“, napisala je portparolka ruskog ministarstva.

Ocenila je da time „žele da nateraju Srbe da žrtvuju svoje temeljne interese uključujući zaštitu svojih sunarodnika“.

Rekla je da se to vidi ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini koju „zapadni centri moći pokušavaju da preoblikuju po unitarnom modelu i stave pod svoju kontrolu“.

Zaharova je poručila da su „pred ovim izazovima posebno traženi jedinstvo političke klase Srbije i njena sposobnost da preuzme odgovornost za budućnost zemlje“.

„U ovom kontekstu, posebna uloga pripada patriotskim snagama koje su se već dokazale i onima koje tek dobijaju autoritet u društvu. Mnogo zavisi od njihove volje da se ujedine i zajednički brane temeljne interese srpskog naroda, obezbede stabilnost vlasti na svim nivoima, kako bi se razvila i sprovela održiva rešenja o ključnim pitanjima vlasti“, piše u saopštenju Zaharove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar