Završen protest protiv nasilja u Novom Sadu: Nasilje neće prestati dok je na vlasti SNS

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković izjavio je večeras da nasilje u Srbiji neće prestati sve dok je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS).

„Moram da vas pitam, Novosađani, kako vaspitavate svoju decu u zemlji nasilja? Kako to roditelji u Kaću (pored Novog Sada), kada pošalju svoju decu u školu, a tamo, na javnom času, deca slušaju osuđenog ratnog zločinca (bivšeg načelnika Generalštaba Nebojšu Pavkovića), koji se direktno uključuje u nastavu iz zatvora u Finskoj. I to se sve dešava u prisustvu gradonačelnika Novog Sada (Milana Đurića)“, rekao je Novaković na protestu u Novom Sadu.

Dodao je da se isto pitanje odnosi i na roditelje u Nišu, gradu u kojem mladića pretuku zbog toga što je na sebi imao majicu sa antifašističkim simbolima, a onda taj mladić završi na sudu.

„Kako vaspitavaju decu oni u Inđiji, u Beškoj, kada se organizuje tribina za ratnog zločinca, a mladi koji se protiv toga pobune dobiju batine“, naveo je Novaković na protestu „Srbija protiv nasilja“ na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, pred nekoliko stotina građana.

Predsednica Pokrajinskog odbora Pokreta slobodnih građana Srbije Ana Oreg kazala je da je Novi Sad, od nekada najbezbednijeg grada, zbog vlasti SNS-a postao „sinonim za korupciju, kriminal, građevinsku mafiju, za podsticanje nacionalne mržnje“.

„Novi Sad je uvek bio grad tolerancije, human grad, obrazovan, kulturan, zelen. Ja verujem da on ponovo može takav postati, samo ćemo morati da menjamo ovu vlast. Moramo da počnemo da verujemo da je moguć bolji život u Srbiji. Mi zaslužujemo bolji Novi Sad i bolju Vojvodinu. Ali, Sloboda se ne dobija tek tako, ona se osvaja“, kazala je Ana Oreg.

Potredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković kazala je za predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „lažov, prevarant, kriminalac i kukavica“.

„Danas je 6. oktobar, dan koji pre 23 godine nismo dočekali, a toliko smo nade u njega polagali. Odavde ćemo poručiti da mafijaši i kriminalci idu u zatvor, a ne u svoje skupe hacijende“, kazala je Biljana Stojković.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević kazala je da traže i ličnu i sistemsku odgovornost za nasilje u društvu i poimence prozvala direktora BIA Aleksandra Vulina i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ocenio je da nema mira i stabilnosti u Srbiji dok ekološki aktivisti „trunu po tvojim kazamatima“.

„Zapamti dobro, Aleksandre Vučiću, odgovaraćete za svako dete koje nije moglo da ide u vrtić, za svaku nestalu reku. Dolazi vreme kada će zakon početi da radi, a to znači da ćete imati dugo vreme da razmišljate dok šetate po zatvorskim krugovima. Došlo je vreme naplate računa“, poručio je Jovanović.

Predsednik Narodnog pokreta Miroslav Aleksić rekao je da se u Srbiji danas proganjaju oni koji se bore protiv kriminalaca, a štite kriminalci.

„Dok nama šalju izvršitelje, oni se bahate. Dosta toga više. Hajde da pokažemo hrabrost, jedinstvo, slogu. Da pokažemo da smo jači od njih“, poručio je Aleksić.

Dok je on govorio grupa od petnaestak pristalica njegove stranke razvila je veliki transparent „Nema predaje“, koji se odnosi na Kosovo, što je izazvalo negodovanje pojedinih građana.

Predsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde Vladimir Vrsajkov rekao je da je nasilje i zagađen vazduh, i zagađene reke, i šestodnevna radna nedelja, i plate prosvetnih radnika, i kapilarni glasovi, i stranačka knjižica za posao je nasilje, i katastrofalni direktori javnih preduzeća.

„Svaka razlika u mišljenju je postala okidač za nasilje“, ocenio je Vrsajkov.

Protest je završen nakon govora, a protestne šetnje nije bilo.

Organizatori protesta su opozicione stranke koje su potpisnice „Dogovora za pobedu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.