U trendu

Zeleno levi front: Bivšoj vicepremijerki Crne Gore zabranjen ulazak u Srbiju, jačanje represije

Zeleno-levi front je saopštio da je danas bivšoj potpredsednici vlade Crne Gore Jovani Marović na aerodromu „Nikola Tesla“ zabranjen ulaz u Srbiju i to ocenio kao „podizanje političke represije“ zvaničnog Beograda na još viši nivo.

U saopštenju piše da joj je rečeno da je razlog te zabrane „zaštita bezbednosti Republike Srbije i njenih građana“, preneo je pokret Ne davimo Beograd, koji postaje stranka Zeleno levi front.

Dodaje se da je Marović i ranije, zbog izrečenih stavova, u tabloidima u Srbiji „najbrutalnije napadana“, te današnju zabranu nazvao „skandaloznim medjunaronim incidentom Vučićevog jednoumlja“.

„Nakon prisustva na protestima „Srbija protiv nasilja“, ovi napadi su se intenzivirali i pretpostavljamo da je upravo njena podrška protestima razlog zabrane ulaska u Srbiju“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je tom zabranom „režim (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i njegova produžena ruka iz Bezbednosno informativne agencije, podigao političku represiju na viši nivo“.

„Stranim državljanima sada se zabranjuje sloboda kretanja i javno izricanje stavova“, upozorava Zeleno-levi front i pita da li Vučić i (direktor BIA) Aleksandar Vulin uvode novo jednoumlje u Srbiju i vode zemlju u novu izolaciju“.

Ocenio je da „sada i građani prijateljskih država ne mogu da uđu u Srbiju ukoliko javno iznose svoje mišljenje ili imaju prijatelje u opoziciji“.

U saopštenju se osuđuje zabrana ulaska Marovića u Srbiju i traži da joj se hitno omogući ulazak u zemlju.

Bilo je planirano da ona učestvuje u panel diskusiji, na konferenciji „Zemaljski forum 2023“, koja se ove godine održava u Požegi.

Ona je bila učesnik prethodne konferencije nakon čega je brutalno napadana u režimskim tabloidima, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar