U trendu

Zelenski: Bajden obećao slanje vojne pomoći Ukrajini čim je Senat ove sedmice izglasa

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da će Amerika isporučiti njegovoj zemlji očajnički potrebnu opremu za protiv-vazdušnu odbranu čim Senat odobri paket pomoći vredan više od 60 milijardi dolara, napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

Ukrajinski predsednik je dodao da ga je Bajden takođe uverio da će deo paketa biti i rakete dugog dometa i artiljerijska municija.

Ukrajina čeka odluku Senata, nakon što je Predstavnički dom prošlog vikenda posle dugog čekanja usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti SAD vredan 95 milijardi dolara koji uključuje pomoć za Ukrajinu i druge američke saveznike.

Odlaganje je trajalo više meseci jer su se pomoći Ukrajini suprotstavljali neki republikanski poslanici, uglavnom tvrdi desničari, i pretili smenom predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona, ako dopusti da se paket pomoći uopšte iznese na glasanje. Džonson je na kraju to ipak učinio, uprkos pretnjama.

U međuvremenu, Kijev je prešao u izrazitu defanzivu zbog manjka municije i raketa, a Moskva je sa višestrukom prednošću na tom planu krenula u kontranapad.

Glasanje u Senatu očekuje se ove sedmice, a Bajden je obećao da će potpisati zakon čim pre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.