U trendu

Zelenski na drugu godišnjicu ruske invazije Ukrajine: 'Pobedićemo!'

Predsednik Ukrajine i Volodimir Zelenski je danas na dan druge godišnjice početka ruske invazije na njegovu zemlju izjavio: „Pobedićemo!“.

„Zbog toga se borimo poslednjih 730 dana našeg života. I pobedićemo na najbolji dan našeg života“, rekao je u video-izjavi s vojnog aerodroma Gostomel kod Kijeva gde se odvijala jedna od ključnih bitaka sa Rusima u prvim danima invazije.

Uz ukrajinskog predsednika bili su strani llideri koji su doputovali u Kijev povodom godišnjice, među kojima predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Italije i Kanade, Đorđa Meloni koja predsedava Grupom 7 najbogatijih liberalnih demokratija, i Džastin Trido. 

„Mi smatramo da se Ukrajina takođe bori za našu slobodu i takođe za naš nacionalni interes“, rekla je Meloni novinarima.

Ona danas treba da potpiše bilateralni sporazum sa ukrajinskim predsednikom o bezbednosti. 

Kijev je u januaru potpisao takav sporazum sa Londonom, a kasnije i sa Nemačkom i Francuskom.

Ti sporazumi se odnose na davanje vojne opreme kompatibilne s vojnom opremom NATO, na obuku ukrajinskih snaga i na jačanje odbrambene industrije Ukrajine.

Italijanska agencija AGI je najavila da će Meloni i Zelenski u 17.00 sati u katedrali Svete Sofije, u centru Kijeva, otvoriti virtuelni sastanak G7 o Ukrajini. U G7 su SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada, a Italija predsedava ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar