U trendu

Zelenski na liniji odbrane severoistoka Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je posetio novoprokopane odbrambene linije u oblasti Harkova, na severoistoku, gde se pojačavaju ruski napadi i bombardovanje, a ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i municija.

Suočen s blokiranjem američke vojne pomoći u Kongresu SAD, Zelenski je u nedelju upozorio da će Ukrajina „izgubiti rat“ ako ta pomoć ne stigne.

Od neuspeha ukrajinske kontraofanzive u leto 2023, Kijev se suočio s ruskim napadima na severoistoku, istoku i jugu, gde je vojska počela da kopa rovove i gradi odbrambene linije kako bi usporila Ruse i sprečila im prodor što je taktika veoma slična ruskoj od pre godinu dana.

Tokom razgledanja rovova i drugih struktura odbrane u oblasti Harkova, Zelenski je rekao da „moramo biti spremni“ i da „Rusi moraju da vide da smo spremni da se branimo“, i da Ukrajinci „znaju da je Ukrajina spremna ako neprijatelj napadne“ –  piše na Telegram nalogu njegovog kabineta koji ne precizira kada je bila poseta.

Ukrajinske trupe su mesecima pod napadima u okrugu Kupijansk u oblasti Harkov, dok je istoimeni glavni grad, drugi po veličini u zemlji, stalno bombardovan, posebno energetska infrastruktura što dovodi i do velikih gubitaka.

Utvrđenja koja Ukrajina gradi su mreža rovova, protivtenkovskih šančeva i nizova piramidalnih betonskih blokova „zmajevi zubi“ – da bi se usporila oklopna vozila koja idu u juriš.

Ukrajina se muči da regrutuje trupe jer nema odluke o dodatnoj mobilizaciji, dok je situacija na frontu teška posle dve godine rata. Očekivana američka pomoć od 60 milijardi dolara je u Kongresu SAD blokirana mesecima, a pomoć Evropljana kasni.

S druge strane, Rusija je uspela da regrutuje desetine hiljada vojnika-dobrovoljaca i okrene svoju industriju ka ratnim naporima, uprkos zapadnim sankcijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.