U trendu

Zlatiborci proslavili 130 godina turizma na svojoj planini

Svečanom akademijom na Zlatiboru je obeležen jubilej 130 godina organizovanog bavljenja turizmom na toj planini.

Kako je saopštila opština Čajetina, nagrade za doprinos razvoju turizma na Zlatiboru dobili su posthumno pesnik Mihajlo Ćupović i slikar Božidar Kovačević, kao i pesnik sa Zlatibora Ljubivoje Ršumović, a posebno priznanje je dobio Aresen Đurić, nekadašnji direktor Turističke organizacije Zlatibor, a danas predsednik Skupštine opštine Čajetina.

Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je istakao da Zlatibor od davnašnjih dana do danas pretenduje da postane jedna svetski poznata turistička destinacija.

„Ako volite svoje mesto, ako verujete u ono što radite, uspeh neće izostati. Za Zlatiborce važi odrednica da su druželjubivi i da nisu sebični. Svojim primerom pokazujemo da hoćemo nešto da promenimo, da ne čuvamo Zlatibor samo za sebe, nego da ga darujemo našim turistima i investitorima koji su kod nas uvek dobrodošli“, podvukao je Stamatović.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je iznela podatak da Zlatibor u turističkom prometu Srbije učestvuje sa čak 10 odsto.

„Dugotrajan trud se svakako isplatio jer je Zlatibor postao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Srbije. Koliko je to značajno izneću vam podatak da je prošla godina bila rekordna u turizmu Srbije. Imali smo 3,8 miliona turističkih dolazaka i čak 12 miliona noćenja i dve milijarde 438 miliona evra deviznog priliva. Za prvih šest meseci ove godine već možemo da vidimo da će ti rezultati da budu prevaziđeni jer već imamo preko 5,5 miliona noćenja“, rekla je Labović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar