Žofre: Države koje teže članstvu u EU treba da imaju što živahnije civilno društvo

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da je snažno građansko društvo srž svake demokratije i da je za države koje teže članstvu u Uniji važno da imaju što živahniji civilni sektor.

Otvarajući trodnevni EU Forum civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, Žofre je rekao da je „vibrantnije i jače civilno društvo ključ za evrointegraciju“ i da zbog toga Unija ulaže veliki novac u osnaživanje tog sektora.

Žofre je kazao i da je na Zapadnom Balkanu i u Turskoj potrebno raditi na jačanju poverenja građana u institucije i na stvaranju okruženja u kojem će civilno društvo moći da napreduje.

Državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Ivan Bošnjak rekao je na otvaranju Foruma da je osnaživanje civilnog društva „ključni proces u zemljama koje žele da postanu deo EU“.

„Razumljivo je da je saradnja države i civilnog društva ključni procesa evrointegracija. To je određeno u klasteru 1, a Evropska komisija svake godine meri koliki napredak je država postigla“, kazao je Bošnjak i dodao da država treba da ima otvoren dijalog sa civilnim društvom o svim temama.

Predsednica Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju Nataša Vučković, nekadašnja poslanica skupštine Srbije, istakla je značaj Foruma, navodeći da povezuje civilni sektor sa institucijama EU.

EU Forum civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj organizuje projekat „EU Tasko 3“ (EU TACSO 3), u ime Evropske komisije i Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), kao najznačajniiji događaj u regionu u oblasti civilnog društva.

Sa više od 150 učesnika, među kojima su zvaničnici EU, predstavnici civilnog društva, državnih institucija i međunarodnih organizacija, Forum služi kao ključna platforma za razmenu uvida i razvoj strategija za podsticanje rasta civilnog društva u regionu.

Ovogodišnji Forum se fokusira na mogućnosti koje pruža Novi plan rasta EU za Zapadni Balkan, vredan šest milijardi evra, i na ulogu civilnog društva u Instrumentu za reformu i rast.

Projekat tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO), finansiran od EU, je inicijativa koja jača kapacitete i ulogu organizacija civilnog društva u demokratskim procesima na Zapadnom Balkanu i Turskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.