Da li ste znali

Kerstin Šulce iz Drezdena, koja se venčala 1998. godine, potukla je sve rekorde u dužini šlepa na venčanici. S njom ne mogu da se mere ni princeze, koje obično imaju raskošne svadbene haljine. Šlep Šulceove bio je dugačak čak 311,20 metara.

Prva štamparska presa s pokretnim slovima, koju je izumeo Gutenberg 1440. godine, bila je samo prilagođena presa za grožđe i sir.

Prvi grad na svetu koji je dostigao milion stanovnika bio je Rim, 133. godine pre nove ere. London je milionitog stanovnika dobio tek 1810, a Njujork 1875. godine. Danas u svetu ima oko 300 gradova sa više od milion žitelja.

Najstariji dosad pronađen kuhinjski recept potiče iz 2000. godine stare ere, i to s područja Mesopotamije. To je zapravo zapis o pripremanju hrane za vavilonski dvor. Na osnovu njega se vidi da je vavilonski vladar voleo pečurke tartif, tj. jelen-gljive, koje su nalažene u pustinjskom pesku.

Kako bi onemogućila špijuniranje svojih pisama i kraljevskih akata, engleska kraljica Viktorija koristila je za upijanje mastila naročitu crnu hartiju.

 

Napomena: Upotrebite dugme Refresh kako biste videli novu zanimljivost.