U trendu

Da li ste znali

Kako bi onemogućila špijuniranje svojih pisama i kraljevskih akata, engleska kraljica Viktorija koristila je za upijanje mastila naročitu crnu hartiju.

U srednjem veku gosti pozvani na ručak nosili su sa sobom pribor za jelo.

Godine 1994. održana je nesvakidašnja novogodišnja proslava. Bogati putnici, spremni da plate 23.000 dolara, proveli su, leteći "konkordom", 32 sata "na putovanju u nedođiju". Ulazeći u različite vremenske zone, Novu godinu dočekali su više puta.

Dok su brodovi građeni od drveta, puškarnice i prozorčići bili su četvrtasti. U 19. veku, kada se prešlo na izgradnju brodova od čelika, ustanovljeno je da se u uglovima prozora ovaj materijal troši pre ostalih delova, pa da stoga na tim mestima voda lakše prodire. Okrugli prozorčići, koje u nekim jezicima zovu i "bikove oči", otporniji su i trajniji i zahvaljujući njima izbegnute su mnoge pomorske nesreće.

Osobe spremne da pomognu drugima žive duže od onih koje stalno traže usluge od drugih. Takav je rezultat jednog petogodišnjeg istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama u kom je učestvovalo 846 starijih ispitanika. U toku pet godina njih 134 je umrlo, i to su bili pretežno oni ispitanici koji su radije tražili pomoć nego što su bili spremni da je pruže drugima.

 

Napomena: Upotrebite dugme Refresh kako biste videli novu zanimljivost.