U trendu

Kada Bata Stojković ispriča vic… (video)

Legenda srpskog glumišta Danilo Bata Stojković ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji zbog svoje maestralne glume. Replike iz filmova u kojima je briljirao i danas se prepričavaju i izazivaju smeh.

Među njima je i insert iz filma „Idemo dalje“ koji je 1982. godine režirao Zdravko Šotra, a gde Bata priča legendarni vic.

U ovom filmu igraju i ostale glumačke legende koje više nisu sa nama: Bata Živojinović je bio u koži Nemca Šopenhauera, Dragan Nikolić igrao mladog učitelja– partizana, a Bata Stojković druga Božura – upravnika škole.

Vetrenjače sa Krita, noževi sa Lefkade: Unesko uključuje 16 grčkih tradicija u nematerijalnu baštinu
Priča je, u stvari, dečje sećanje i pamćenje jednog vremena koje je ostavilo duboke tragove u ranjivim mladim dušama čitavih pokoljenja.

Najviše humora u ovoj drami izazvao je upravo Danilo Bata Stojković i to u čuvenoj sceni kada đacima pokušava da ispriča vic u želji da ih oraspoloži.

Vic započinje stereotipnim nabrajanjem: „Bili jednom u jednom avionu jedan Englez, jedan Bugarin, jedan Francuz i jedan Srbin…“, započeo je Bata ali je odmah sa početka prešao na zaključak.

„Ja sad ne znam kako je to bilo, samo na kraju Srbin je bio najpametniji i sve je nadmudrio“, objasnio je poentu šale.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.