Bura oko skandalozne pesme za Beoviziju

Pesma „Svadba velika“ koju izvode Bora Dugić i Balkubano je o muškarcu koji je poneo bombu za slučaj da ga devojka koju prosi odbije!

Tekst pesme je o muškarcu koji je došao da zaprosi devojku, za koju ne zna da li će prihvatiti, pa je poveo „kuma i brata“ i poneo bombu.

Delovi teksta glase „poneo sam bombu, poneo sam draga, jer te ludo volim“, zatim „ako kažeš ne, razneću ja sve“, „čik mi reci ne, eksplodiraće“…

„Poneo sam bombu, da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima“, takođe je jedan od delova pesme.

„Autonomni ženski centar zahteva hitno povlačenje pesme ‘Svadba velika’ u izvođenju Bore Dugića i Balkubano iz takmičenja za Beoviziju 2020 i sa svih platformi Radio televizije Srbije gde se pesma promoviše. Nedopustivo je davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla ‘ne’, koji promoviše ideju da žena treba da bude 0moja ili ničija’, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

Ovo nije prva, niti jedina numera popularne kulture koja promoviše nasilje prema ženama i smatramo da je od izuzetne važnosti da se promociji ovakvih vrednosti stane na put, pogotovo ukoliko ona dobija medijski prostor na svim platformama javnog servisa Srbije.

Podsećamo da u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju i da se ova situacija neće promeniti dok svi akteri u društvu ne preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja prema ženama i njegove promocije“, saopštio je Autonomni ženski centar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.