U trendu

Ceo svet priča o „novom članu“ Dubioza Kolektiva – ROBOTU (video)

Najpopularniji bosanski rok bend Dubioza Kolektiv ima novog člana benda koji peva i svira muzičke instrumente – humanoidnog robota zvanog Robi Megabajt.

Kako prenose mediji, studenti sa elektrotehničke škole Univerziteta u Sarajevu dogovorili su se da naprave Robija nakon što je bend zatražio robota dizajniranog da odgovara konceptu njihovog albuma „#fakenews“, koji je objavljen prošle godine.

„Naš robot voli da jede, pije, viče, voli muziku“, rekao je Vedran Mujagić, bas gitarista benda koji je najviše bio uključen u dizajniranje koncepta za Robija.

U video-snimku za album „#fakenews“, jedan član benda smatra da bi bilo zabavno da robot obavlja njegov posao pa je naručio jednog i sastavio ga, prenosi „Rojters“.

Postepeno ceo bend zamenjuju roboti u klipu, omogućavajući muškarcima da idu na zabavu. Ali oni su tada zaključani iz svog studija a roboti nastavljaju žurku pozivajući mlade žene da igraju i piju dok muškarci gledaju spolja.

Poruka o „zloj veštačkoj inteligenciji koja oduzima poslove dobrim ljudima“ napisana je sa namerom da bude ironična, rekao je Mujagić.

Jedan od studenata koji je pomogao u izradi robota korišćenog u albumu, Almir Bešić, rekao je da je projekat predstavljao izazov jer u početku nisu znali ništa o 3D štampi koja je potrebna za izradu robota.

Koristili su reciklirane materijale, uključujući delove Golfa 2 i točkove za kolica za bebe, kako bi napravili platformu na kojoj se Robi kreće.

Trebalo im je oko dve godine da završe projekat. Kada je Robi konačno „oživeo“, „bio je to toliko euforičan trenutak, nakon toliko napora, toliko sati provedenih u radu“, rekao je Bešić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar