Džeki Čen

Džeki Čen rođen je 7. aprila 1954. godine u Hong Kongu. Kada je imao sedam godina, roditelji mu se sele u Australiju, da bi našli bolje poslove, a on ostaje u Hong Kongu, gde pohađa kineski institut na kom uči drevne borilačke veštine, glumu, ples i pevanje.

Zahvaljujući školovanju na ovom institutu, u narednih deset godina dobijao je sporedne uloge u nekim kineskim filmovima. Kada je 1971. godine maturirao, počeo je da gradi svoju glumačku karijeru. Najpre se pojavljuje kao statista i kaskader u akcionim filmovima. Najzapaženiji uspeh u tom periodu imao je u filmu „Pesnica gneva“, u kom je glavnu ulogu igrao Brus Li.

Posle iznenadne smrti Brus Lija, Džeki Čen je u filmskoj industriji posmatran kao njegov dvojnik i naslednik. Lo Wei, režiser koji je radio sa Brus Lijem, dao mu je nekoliko uloga u akcionim kung fu filmovima. Međutim, narednih godina Džeki Čen počinje da gradi sopstveni stil glume i distancira se od titule Brus Lijevog dvojnika. U tome je prilično uspeo, s obzirom na veliki komercijalni uspeh filmova koje je snimio. Ostaće poznat po tome što ni u jednom filmu nije imao kaskadere, već je sve opasne scene savladavao sam.

Solidnu popularnost u Holivudu stekao je tzv. kung fu komedijama: „Pijani master“, „Policijska priča“, „Projekat A“, „Zlatna šuma“, „Gospodin Dobri momak“, „Mladi master“ (master je inače najviša titula u kung fuu) i mnogim drugim filmovima. U Hong Kongu je osnovao sopstvenu kompaniju za filmsku produkciju, Golden Way, a u Holivudu proširio njeno kasnije poslovanje. Pored toga, osnovao je i Jackie Chan Stuntmen Association, vlastito kaskadersko udruženje, u okviru kojeg je lično trenirao kaskadere. To je usledilo posle učestalih povreda kaskadera u njegovim filmovima. Sam Džeki Čen redovno je radio kaskaderski posao i jednom je izjavio da nema nijedne kosti u njegovom telu koju nije slomio kao kaskader.

Džeki Čen ima jednog sina iz nekadašnjeg braka sa tajvanskom glumicom Lin Feng-Chiao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.