U trendu

Film Zona interesovanja ili zastrašujuća banalnost zla ​​

Britanski film „The Zone of Interest“ (Zona interesovanja), koji je večeras osvojio u Los Anđelesu Oskara za najbolji strani film, prikazuje trivijalizaciju horora sa portretom komandanta Aušvica i njegove porodice koji uživaju u kući koja se nalazi sa druge strane zida koncentracionog logora Aušvic.

„Naš film pokazuje najgore od dehumanizacije“, rekao je reditelj Džonatan Glejzer (Jonathan Galzer) dok je primao Oskara na 96. ceremoniji dodele u pozorištu Dolbi.

Film tokom kojeg se oseća neprijatnost, ne prikazuje sam logor ali stvarnost horora u susedstvu, nikad nije daleko.

U filmu se čuju pucnjave, krici zatočenika, a u pozadini se vidi dolazak konvoja smrti. Porodica navlači zavese pred dimom koji se diže iz gasnih komora i uživa u bašti i bazenu, kao da se ništa nije dogodilo.

Film, snimljen na nemačkom jeziku, dobio je pet nominacija za Oskara.

Britanski reditelj je već osvojio Gran pri na prošlom Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu i tri nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).

Filmski kritičari hvale film, neki ga opisuju kao remek-delo, dok je nekoliko njih kritikovalo Glejzera što nije pokazao sam logor.

Više od milion ljudi, većinom Jevreja, ubijeno je u logoru Aušvic-Birkenau, najvećem sistemu koncentracionih logora koji su izgradili nacisti.

„Zona interesovanja“ je naziv koji su nacisti koristili da opišu područje od 40 kvadratnih kilometara koje okružuje koncentracioni logor Aušvic.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar