Filmski festival Kustendorf biće održan od 23. do 27. januara, 17 filmova u takmičarskom programu

Sedamnaesti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ biće održan od 23. do 27. januara 2024. godine na Mokroj gori, a u takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje i za Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se filmovi iz zemlje, regiona i sveta.

Filmski reditelj i osnivač festivala „Kustendorf“ Emir Kusturica naveo je da je ovogodišnji gost festivala reditelj Mateo Garone, koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na festivalu u Veneciji za film „Ja, kapetan“.

„Nagrada festivala ‘Drvo života’ biće dodeljena Garoneu. Takođe, biće prikazan nagrađivani film srpskog reditelja Vladimira Perišića ‘Lost Country’. U takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova od 536 prijavljenih“, rekao je Kusturica na konferenciji u Vladi Srbije.

On je naveo da ove godine neće biti muzičkog dela programa zbog restrikcija, ali da će ga sledeće godine preformulisati.

„Filmovi se prave iz egzistencijalnog razloga, a ne da bi predstavljali reditelja ili glumce. Propaganda i autocenzura su se udružile i važni su samo projekti. Gradili smo da bismo održavali festivale i da se borimo protiv prostaštva koje dolazi sa TV kanala“, rekao je Kusturica.

Ministarka kulture Maja Gojković ocenila je da je „Kustendorf“ postao jedan od najvažnijih regionalnih filmskih festivala.

„Otkrivanje mladih autora je specifično za ovaj festival. Biće prikazan i jedan srpski film i to nam je najbolji dokaz da kada država ulaže u kinematografiju, to se i isplati. Borićemo se da festival opstane i da dogodine proslavi svoj osamnaesti rođendan“, rekla je Gojković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.