U trendu

Izložba povodom 90 godina od rođenja Milića od Mačve

Izložba „Nebeski Milić”, koja predstavlja početne tri decenije stvaralaštva slikara Milića Stankovića (1934-2000), poznatijeg kao Milić od Mačve, ove zime je postavljena u Domu Jevrema Grujića.

Istoričarka umetnosti Anđela Filipović nam je rekla nešto više o izložbi koja je organizovana u saradnji sa porodicom slavnog umetnika i privatnim kolekcionarima.

Milić od Mačve je kao fantastičar i nadrealista utkivao u svoja dela srpsku istoriju, mitove, tradiciju, ličnosti, baveći se i savremenim dešavanjima. Bio je član grupe „Mediala” sredinom 50-ih godina prošlog veka sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Peđom Ristićem, Vladimirom Veličkovićem, Đorđem Kadijevićem i mnogim drugima.

„U njegovim delima kroz ovu izložbu saznajemo kako se formirao njegov slikarski jezik, koji su značajni simboli, koje su nedaće pratile njegov životni put i tako uticale na njegovo slikarstvo, na izgled samih umetničkih dela“, kazala je Filipović.

Na izložbi se mogu videti i brojni lični predmeti, fotografije, crteži i umetničke instalacije.

„Pored slika, izložene su instalacije i fotografije iz njegovog privatnog života koje nam bliže govore o umetniku kao jednom fantastičnom biću“, istakla je Filipović.

Neka od dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, a tu su i prepoznata poput „Ponovljena prošlost“ ili „Posveta prahu Leonida Šejke“.

Izložba u Domu Jevrema Grujića, u centru Beograda, biće otvorena do 31. marta 2024. godine.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar