U trendu

Koliko košta organizacija Pesme Evrovizije i koliko su plaćeni pevači?

Mnoge zemlje plaćaju stotine hiljade za učestvovanje na Evroviziji. Ipak, ostaje nepoznato koliko plaćaju svoje izvođače jer je to diskreciono pravo države, piše The Sun.

U nekim zemljama od učesnika se očekuje da sami finansiraju svoje nastupe. Ali često mogu zaraditi više od svojih izdataka kroz prodaju svojih pesama.

Koliki je trošak organizacije Evrovizije svake godine?

Svake godine trošak Evrovizije varira jer zavisi od doprinosa svih nacija učesnica s obzirom da je takmičenje koprodukcija 40 javnih emitera iz cele Evrope.

Svaka od njih doprinosi budžetu, zajedno s domaćinom i gradom, a tu su i sponzori i prodaja ulaznica.

Eurovision TV navodi da su takmičenje ove godine “u potpunosti finansirali BBC i emiteri koji učestvuju”.

Međutim, naknada je različita za svaku zemlju, zavisno od faktora poput BDP-a do njene veličine.

Evrovizija navodi da se isplata deli po tome koje zemlje “imaju najveću težinu” u takmičenju, prenosi N1.

Televizijska kuća zemlje domaćina takođe doprinosi s između 10 i 20 miliona eura (8,6 do 17,2 miliona funti). Još jednom, to zavisi od lokalnih okolnosti i raspoloživih resursa za državu i njenu televizijsku kuću.

To se može učiniti finansijski ili kroz npr. pokrivanje troškova brendiranja grada, popratnih događaja, bezbednosti itd. Prodaja ulaznica, roba i komercijalni prihodi od dogovorenog sponzorstva doprinose trošku.

Veruje se da pet velikih nacija (Ujedinjeno Kraljevstvo , Nemačka, Francuska, Italija i Španija ) svake godine najviše doprinose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.