U trendu

Koncertom u Kolarčevoj zadužbini završeno obeležavanje kineske Nove godine u Srbiji

Koncertom Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra u Kolarčevoj zadužbini, večeras je završeno obeležavanje kineske Nove godine u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Širom Srbije je od 29. januara do danas organizovano više manifestacija o okviru obeležavanja tog praznika, a ambasador Kine Li Ming je na večerašnjem koncertu izjavio da mu je veliko zadovoljstvo zbog zajedničke proslave najznačajnijeg praznika kineskog naroda koncertom tog orkestra.

Ambasador je naveo da muzika ne poznaje granice, može da prevaziđe kulturne ili jezičke barijere ali i da se iskoristi kao most i veza za unapređenje međusobnog razumevanja dva naroda, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović ocenio je da ta manifestacija simbolizuje odnose Srbije i Kine u domenu kulture, kao i da će „čelično prijateljstvo i sveobuhvatna strateška saradnja dve zemlje ove godine biti ojačana u skladu sa vizijom dvojice predsednika.

Prema njegovim rečima, koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra je u skladu sa inicijativom „Pojas i put“ i prioritetima razvoja međunarodne kulturne saradnje Srbije.

„U ovom okviru u dosadašnjoj saradnji realizovano je preko 50 aktivnosti u različitim oblastima umetnosti i kulture. Očekujemo da, zahvaljujući nedavno potvrđenom dogovoru našeg najvišeg državnog rukovodstva u okviru Trećeg foruma ‘Pojas i put’ dodatno ojačamo ovaj domen saradnje“, kazao je Ivanović.

Državni sekretar je dodao i da, tim povodom, Srbija ostaje posvećena svim globalnim razvojnim inicijativama koje je pokrenula Kina, a koje, kako je naveo, promovišu dobrobit za sve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.