U trendu

Lesli Nilsen (1926-2010)

Glumac Lesli Nilsen (Leslie Nielsen), zvezda parodija "Ima li pilota u avionu" i "Goli pištolj", otišao je tiho kao što je i živeo. Nakon dve nedelje borbe sa zapaljenjem pluća, što je u njegovim godinama bilo ozbiljna bitka, omiljeni glumac i komičar preminuo je u snu.
Rođen je 11. februara 1926. u Regini, Saskačuan, država Kanada. Iako je njegova karijera trajala pola veka i obuhvata preko sto filmova i bezbroj TV programa, Lesli Nilsen je istinsku slavu postigao kasno u karijeri, kada je zaigrao u nizu parodija, od kojih je prva luda komedija "Airplane!" ("Ima li pilota u avionu?") iz 1980. godine. Usledila je uloga Frenka Drebina, veličanstveno nesposobnog policijskog poručnika, u kultnoj TV seriji "Policijska akademija" ("The Police Squad"), iz čega je nastao kultni film "The Naked Gun" (1988) i njegova dva nastavka.
Rano je razvio sklonost ka glumi, još dok je bio primoran da laže svog strogog oca ne bi li izbegao kazne. Postao je radio-spiker po napuštanju službe u Kanadskom kraljevskom vazduhoplovstvu tokom Drugog svetskog rata (uprkos tome što je bio zvanično gluv – posledica dečje bolesti). Pripremajući se za buduću karijeru, Nilsen je studirao na Akademiji radijskih umetnosti u Torontu, koju je vodio komentator CBC-ja i buduća zvezda serije "Bonanca" – Lorn Grin (Lorne Greene). Posle nekoliko godina na radiju, dobio je stipendiju za njujorški "Neighborhood Playhouse", gde je studirao glumu kod Sanforda Majsnera i ples kod Marte Grejam.
Uprkos karakternoj glumi i očaravajućem fizičkom izgledu, većina njegovih prvih filmova ostala je nezapažena. U pokušaju da bude Dejvi Kroket ulogom Fransisa Meriona u "Diznijevoj" TV sagi "The Swamp Fox" ostavio je za sobom samo simpatičnu pesmicu, ali malo šta drugo. Nilsen je imao glavne uloge u serijama "The New Breed", "Bracken"s World" i "Hawaii Five-O" (1968), ali je shvatio da je traženiji kao siledžija nego kao heroj.
Ženio se četiri puta. Sa prvom suprugom, Monikom Bojer (Monica Boyer), venčao se 1950. godine, da bi se od nje razveo već nakon pet godina. S drugom ženom, Alisandom Ulman (Alisande Ullman), bio je 15 godina u braku i s njom ima dvoje dece. Treći put se venčao 1981. godine s Bruks Olivije (Brooks Oliver), od koje se i razveo posle dve godine braka. Sa četvrtom suprugom, takođe glumicom Barbari Erl Nilsen (Barbaree Earl Nielsen), venčao se 2001. godine i s njom ostao u braku sve do smrti.
Nilsen nikada nije prestao da glumi. Poslednji zapažen film – "Superherojski film" ("Superhero Movie"), snimio je 2008. odine, posle kog su usledili "Doctor Nielsen" i "Spanish Movie" prošle godine. Nedavno je završio snimanje filma "Stonerville", a snimanje filma "The Waterman Movie" bilo je u toku. Ostaće upamćen i po svom zaštitnom znaku – izgovaranju komičnih dijaloga sa smrtnom ozbiljnošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.