U trendu

Lista koja će vas iznenaditi: Ovo su najbolje serije 21. veka (video)

U manjem istraživanju koje je uključivalo 203 televizijska stručnjaka u čak 42 zemlje, novinarska ekipa BBC Kulture pokušala je da napravi listu najboljih TV serija u 21. veku. Tom prilikom razgovarali sa kritičarima iz industrije, a rezultat je genijalan – lista od 100 najboljih serija počinje upravo kultnom serijom Žica, Fleabag se našla na listi kao najbolje ocenjena serija sa ženskim rediteljskim potpisom, a na visokom šestom mestu našla se i serije Mogu da te uništim koja je premijeru imala tokom pandemije.

Evo koje su serije dospele na listu kao 10 najboljih u ovom veku.

10. Naslednici (Succession)

Porodica Roj – Logan i njegovo četvoro dece – upravlja jednim od najvećih konglomerata medija i zabave na svetu. Naslednici prate njihove živote dok razmišljaju šta ih čeka u budućnosti kada njihov ostareli otac počne da se povlači iz kompanije. Radnja je smeštena u Njujork, a serija istražuje teme moći, politike, novca i porodice. Logan Roj, tvrd, moćan, ostareli patrijarh šef je Waystar Royco-a, porodično kontrolisanoga međunarodnog medijskog konglomerata. U braku je s trećom suprugom, Maršom, privrženom i impresivnom partnerkom.

9. U kancelariji (The Office)

Iako je američka verzija ovog sitkoma takođe stekla kultni status, TV kritičari smatraju da je ipak jedna od najboljih komedija ovog veka originalna britanska verzija. U Kancelariji sa Riki Džervejsom prati radne dane zaposlenih u jednoj kancelariji, a najveći fokus je na sebičnom menadžeru Dejvidu. Serija je pionir „awkward humora“ koji koristi kroz prikaz svakodnevnih situacija u jednoj kancelariji i potpuni je užitak gledati je onih dana kad vam se jednostavno ne ustaje iz kreveta.

8. Amerikanci (The Americans)

Špijunska istorijska drama Amerikanci oduševila je svetsku publiku čim se počela da se emituje 2013. godine. Smeštena je u period Hladnoga rata, a fokusira se na sovjetske špijune koji glume američki par u braku koji živi miran život u predgrađu Vašingtona s decom. Elizabet (Keri Rasel) i Filip (Metju Rajs) postaju aktivni nakon početka vladavine predsednika Regana, a radnja prati događanja do 1987. godine. Od prve se sezone smatra revolucionarnom u svetu televizije, a nagrađena je i Zlatnim globusom za najbolju dramu.

7. Ostavljeni (The Leftovers)

SF drama Ostavljeni  temelji se na istoimenom romanu Toma Perota, a radnja počinje tri godine pre apokaliptičnog događaja zbog kojeg je deo populacije nestao sa zemlje. U novom svetu, ili u onom što je preostalo od staroga, pokušavaju da se snađu policajac Kevin Garvej (Džastin Tero) i njegova porodica kao i udovica Nora Darst (Keri Kun) i njen brat Mat DŽejmeson (Kristofer Eklston). Iako je prve sezona izazvala većinom pozitivne kritike, druga i treća su odjeknule mnogo snažnije kod publike i stručnjaka i zaradile seriji titulu remek dela televizije.

6. Mogu da te uništim (I May Destroy You)

Mikaela Koel ove godine se nametnula kao jedna od najvažnijih TV kreativki ikada. Serija Mogu da te uništim je njeno vrhunsko ostvarenje koje potpisuje režijski, kao autorka scenarija i glavna glumica. Radnja je smeštena u London i prati Arabelu, autorku koja jedne noći uzima pauzu od posla i izlazi napolje, a to se pretvara u pravi noćni izlazak. Sledeće jutro budi se s laptopom, slabim sećanjem o stvarima koje su se dogodile. Tako počinje njen pokušaj vraćanja svog života pod kontrolu, korak po korak, nakon što je muškarac silovao. Čak i da ne pogledate nijednu drugu seriju ove godine, dajte priliku ovoj.

5. Igra prestola (Game of Thrones)

Treba li uopšte predstavljati Igru prestola? Velikom broju ljudi na planeti je najbolja serija ikad snimljena, ali čak i ako joj ne priznajete to, morate priznati njen fascinantan uticaj koji je imala na eru televizije u 21. veku. Nastao je pravi kulta GoT-a, serija je inspirisala mnoge video igrice i nebrojeno proizvoda povezanih s njom. Tokom osam sezona skupila je neverovatnih 59 nominacija za Emi i pet nominacija za Zlatni globus samo u kategoriji drame. Jedna je od serija koju su mnogi očekivali da vide na prvom mestu.

4. Buvara (Fleabag)

Baš kao Mikaela Koel, Fibi  Valer-Bridž poslednjih godina se nametnula kao ključno žensko ime svetu TV spektakla. Njen autorski rad Buvara, u kome takođe igra glavnu ulogu, oduševio je kritičare i publiku i nosi titulu jedne od najboljih dramedija u poslednjih nekoliko godina. Radnja se razvija oko žene srednje klase koja pokušava da se izbori sa svakodnevicom u Londonu, a istovremeno se privikava na život nakon tragedije u kojoj joj je poginula najbolja prijateljica. Glavni lik, koji ima nadimak Fleabag, žena je sklona depresiji koja ima celi niz problema u porodičnom i poslovnom životu, a istovremeno je karakteriše vrlo britki humor.

3. Čista hemija (Breaking Bad)

Iako se radi o listi najboljih serija 21. veka, istina je da je, osim GoT-a, jedina serija koja je odjeknula u tolikim razmerima u bukvalno celom svetu je Čista hemija. Te 2008. godine Brajana Krenstona publika je uglavnom znala kao simpatičnog oca Hala iz humoristične serije Malkom u sredini. A onda nas je dramatično uveo u priču o Volteru Vajtu, prosečnom nastavnika hemije koji nakon što otkrije tešku zdravstvenu dijagnozu okreće ploču i počinje da se bavi kriminalom u saradnji s bivšim učenikom Džesijem Pinkmenom (Aron Pol). Serija je ostvarila ogroman uspeh i osvojila sijaset nagrada među kojima je čak 16 Emija. Osim impresivnih glumački izvedbi, Čista hemija se izdvajala iz mase estetikom same serije, načinom snimanja i vrhunskim saundtrakom.

2. Momci sa Menhetna (Mad Men)

Elizabet Mos stekla je pažnju široke javnosti upravo u ovoj vrhunskoj seriji koju smo gledali od 2007. do 2015. godine. Ista je proslavila Džona Hema i prikupila zavidni niz nominacija i nagrada. Sve se događa na Aveniji Madison u slavnoj reklamnoj agenciji u kojoj vlada krvoločna bitka za uspeh između takmičarski nastrojenih muškaraca i žena. U tom je svetu glavni igrač Don Drejper (Hem) čije uspehe i ponore intenzivno pratimo, dok paralelno kulisu čine društvene prilike 60-ih i 70-ih godina prošloga veka u SAD-u.

1. Žica (The Wire)

Najboljom serijom 21. veka proglašena je američka krimi drama Žica. Iza fascinantnog prikaza odnosa institucija, politike, birokratije, školskog sistema i kriminala u Baltimoru u savezničkoj državi Merilend, stoji Dejvis Sajmon, kreator, producent i scenarista serije i  bivši novinar koji je tokom karijere mnogo vremena proveo sarađujući s policijom. Iz njegovog iskustva na tereni i iskustva koautora Eda Barnsa nastala je najbolja televizijska serija ovog veka. U svakoj sezoni Žica se bavi problematikom različite institucije i kako ona oblikuje i deluje na život građana Baltimora. Ovaj grad u seriji se istakao kao ‘glavni lik’, budući da klasičnog glavnog lika nema i svi su glumci jednako doprineli razvoju kompleksne mreže institucija i odnosa koje one imaju s javnosti. Pritom je najbitnije bilo portretirati istinske karaktere koji su svi nastali iz života pravih stanovnika Baltimora. Zbog toga, osim profesionalnih glumaca, u seriji u manjim ili kameo ulogama učestvuju neprofesionalni glumci i osobe iz javnog baltimorskog života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.