U trendu

Ministarka kulture s članovima NKSS o unapređenju konkursne procedure

Ministarka kulture Maja Gojković razgovarala je danas sa predstavnicima Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) o unapređenju konkursnih procedura i drugim pitanjima od interesa za umetnike, saopštio je njen kabinet.

Na sastanku je istaknuta spremnost da se kroz konstruktivan pristup i dijalog radi na tim pitanjima, piše u saopštenju.

Dogovoreno je da se razmotre mogućnosti za ranije raspisivanje konkursa u kalendarskoj godini, kao i da će Ministarstvo, nakon sagledavanja predloga, dati odgovore u skladu s propisima za tu oblast.

Istaknuto je i da će se nastaviti međusobna redovna komunikacija i dijalog.

Gojković je naglasila spremnost Ministarstva na otvoreni razgovor sa svim organizacijama koje deluju na polju kulture, piše u saopštenju.

Članovi NKSS okupili su se juče ispred zgrade Ministarstva kulture u Beogradu da bi formulisali zahteve raznih udruženja nezavisnih umetnika povodom objavljivanja rezultata konkursa podrške projektima i programima u oblasti kulture.

Pored članova te asocijacije, okupilo se i nekoliko desetina građana i umetnika koji su blokirali ulicu ispred Ministarstva, a na zgradu okačili transparente „Umetnik je društveni delatnik“, „Umetnost jednako borba“ i „Hoćemo plaćeni godišnji odmor“.

Neki od njihovih zahteva su ukidanje diskrecionog prava ministra da dodeljuje sredstva van konkursa, mogućnost na žalbeni rok po rezultatima konkursa, minimum 250 hiljada po projektu i transparentna procedura konkursa i izbor članova komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar