U trendu

Na prvom susretu joj je rekao: ‘Želim da budem otac tvoje dece’

Sedamnaesta godina braka, po svemu sudeći, neće biti pogubna za bračnu sreću glumačkog para Majkl Daglas i Ketrin Zita-Džons. Glumački par rođen je na isti datum – 25. septembra, ‘jedina’ je razlika je Daglas napunio 73, a Ketrin 48 godina.

Otkako su se 18. novembra 2000. zarekli na doživotnu vernost, pregrmeli su mnoga iskušenja. On je pre sedam godina oboleo od zloćudnog tumora grla, a ona od bipolarnog poremećaja, njegov sin iz prvog braka osuđen je na pet godina zatvora zbog kokaina, dok je nju proganjala agresivna psihički poremećena Majklova obožavateljka.

A onda su se početkom leta američki magazini raspisali o sve većim nesporazumima između supružnika, zbog kojih razmišljaju o razvodu. Glasine su krenule nakon što je Daglas dao intervju novinaru Gardijana u kojem je je na pitanje da li je rak grla dobio zbog preterivanja sa drogom i alkoholom, glumac objasnio:

– Rak grla dobio sam jer sam oralno zadovoljavao devojku koja je imala HPV.

Ova izjava obišla je svet za nekoliko sati, a Daglas je žustro sam sebe demantovao i najavio tužbu protiv britanske dnevne novine.

Svejedno, bio je to okidač koji je ponovno medije zainteresovao za Daglasa i njegov bračni život. Njegova biografija otkriva da je sve do braka sa Zita Džons, Daglas bio veliki ženskaroš a da je isto tako prebrodio 90-te i vodio prilično razvratan život i bio zavistan od alkohola, droge i seksa, a ovo poslednje nasledio je od oca, takođe poznatog holivudskog glumca Kirka Daglasa.

U detinjstvu Majkl baš i nije proveo puno vremena s ocem. Imao je samo sedam godina kad se Kirk razveo od njegove majke koja se kasnije preudala, pa je bio vrlo privržen očuhu Vilijamu Daridu koji je imao blažu narav od njegovog biološkog oca. Ipak, Majkl je od Kirka osim izrazite fizičke sličnosti nasledio i mnogo drugih zajedničkih osobina kao što su glumački talenat, ali i prgavost i smisao za humor. Verovatno je baš zbog toga njihov odnos uvek bio vrlo turbulentan i takmičarski nastrojen.

Nakon detinjstva provedenog na Bermudima odakle mu je bila majka, Majkl je krenuo očevim stopama kad je 1964. godine upisao studije drame na Univerzitetu Kalifornije. Pozorište i nije bilo njegov prvi izbor, pa se povezao sa ocem koji ga je zaposlio na mestu asistenta reditelja na dva filma. Ali slavni Daglas stariji nije nimalo bio oduševljen Majklovom glumom. Majkl je prvu televizijsku ulogu dobio u TV seriji ‘Experiment’ 1969. godine u produkciji CBS-a, ali se proslavio detektivskom ulogom u TV seriji ‘Ulice San Francisca’ u kojoj je glumio sa starijim i iskusnijim kolegom Karlom Maldenom.

Gotovo sve što je naučio o glumi i filmu naučio je upravo od Maldena, snimajući sa njim ovu seriju od 1972. do 1976. godine, a njega će ceniti kao svog najdražeg mentora, saradnika i profesionalnog idola. Njihovo prijateljstvo prekinula je Maldenova smrt 2009. godine.

U to vreme zabavljao se sa Brendom Vakaro, šest godina starijom koleginicom koju je upoznao 1971. godine na setu filma ‘Summertree’. Producirao ga je Kirk, a kritičari su napisali da je gotovo neverovatno kako mu je pošlo za rukom od antiratnog filma da napravi sapunicu.

View this post on Instagram

A throwback in the sun. #TBT

A post shared by Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) on

Prava drama odigravala se u glumačkoj prikolici na setu koju su delili Brenda i Majkl. Nakon filma odmah su se uselili u zajednički stan i kako je jednom ona ispričala – svađali su se kao pas i mačka, a vezu su spasili povremenim razdvajanjem zbog posla.

Kad je Majkl 1975. od oca dobio prava za filmsku adaptaciju novele Kena Keseja ‘Let iznad kukavičjeg gnezda’, Majkl je odlučio da napusti detektivsku seriju i okuša se u producentskom poslu. Budući da je Kirk na Brodveju igrao u istoimenoj predstavi glavnog junaka Randlea MekMarfija, bilo je za očekivati da će ga sin angažovati u filmu. Međutim, prva veća svađa između oca i sina izbila je kad je Kirk saznao da će umesto njega glavnu ulogu igrati tada 37-godišnji Džek Nikolson.

Film koj je režirao Miloš Forman zaradio je devet nominacija za Oskara, a osvojio ga je u pet kategorija – za najbolju fotografiju, režiju, i adaptaciju scenarija, dok su Nikolson i Luiz Flečer nagrađeni za najboljeg glumca i glumicu. Kirk mu to nikad nije oprostio, pa se čak i u dokumentarcu ‘A Father… A Son… Once Upon A Time In Hollywood’, koji je o njima snimljen 2005. godine, u jednom trenutku dotakla ova tema.

– Šta sam mogao da učinim? Forman je bio reditelj i birao je glumce – pravdao se Majkl, a Kirk je ljutito odgovorio: ‘Bio si koproducent i morao si da insistiraš: Ne, ne dolazi u obzir, tu ulogu će igrati moj otac!

Uvreda je bila tim veća jer je sin prvi put nadmašio oca. Naime, Majkl se zajedno s koproducentom Solom Zencom popeo na pozornicu i primio Oskara za fotografiju već u svojoj 31. godini života, a Kirk će na to čekati sve do 1996. kad mu je uručen počasni kip za 50 godina karijere.

Uglavnom, nakon velikog profesionalnog uspeha, sledio je krah na privatnom planu. Majkl i Brenda razišli su se 1976. godine, a vezi je presudio razdvojeni život. Brenda nije želela da postane domaćica ni Majklova pratnja, nego je i ona gradila karijeru. Majkl ni privatno ni poslovno nije gubio vreme. Već iduće godine oženio se Diandrom Luker, kćerkom austrijskog diplomate. Sin Kameron rodio im se 1978. godine, a onda je nakon uspešnog trilera ‘Kineski sindrom’ Daglas otišao na skijanje i doživeo nezgodu zbog koje je pauzirao tri godine. Iako je do tad bio uspešniji kao producent nego kao glumac, svom pozivu vratio se sredinom 80-ih i to u filmu ‘Romancing the Stone’.

Ulogom antijunaka Džeka Koltona, uz Ketlin Tarner i cimera iz mladih dana Denija De Vita, postigao je veliki uspeh pa su iduće godine snimili nastavak avanturističke komedije ‘Dragulj sa Nila’.

Već dve godine kasnije ponovo se na dodeli nagrada Američke filmske Akademije našao na bini kad mu je Oskar uručen za ulogu posrnulog biznismena Gordona Geka u filmu ‘Wall Street’. Iste godine snimio je ‘Fatalnu privlačnost’, još jedan odličan triler u kom mu je partnerka bila Glen Klouz.

Nakon što je osnovao sopstvenu producentsku kuću Stonebridge Entertainment Inc, prihvatio je 1992. godine ulogu u trileru ‘Niske strasti’ koji u zvezdu promoviše i Šeron Stoun u ulozi zavodljive Ketrin Tramel.

https://www.instagram.com/p/BVIzHx6Ag0a/?taken-by=catherinezetajones

Uspesi koji su ga pratili sa svakim novim filmom, a ruku pod ruku išla je i njegova popularnost kod nežnijeg pola. Između 1982. i 1992. godine sakupio je pravu kolekciju manje i više poznatih lepotica s kojima je povremeno varao Diandru. A onda je film ‘Pad’ iz 1993. godine najavio iskušenja koja su ga čekala u privatnom životu. Njegov brak sa Diandrom bio je u velikoj krizi, pa je nakon snimanja, suprugu i sina odlučio da odvede na odmor na Majorku. Deo odmora proveli su sa Džekom Nikolsonom i njegovom tadašnjom devojkom Rebekom Brusard. Godišnji odmor pretvorio se u danonoćna opijanja i uživanja u opijatima, a Diandri je prekipelo kad je noć uoči povratka u Ameriku zatekla Majkla u krevetu s drugom ženom. Zaključila je da je u teškom psihičkom stanju i postavila mu uslov – ili će se lečiti ili im nema zajedničkog života.

Pod lažnim imenom prijavio se u kliniku u Arizoni na 30-dnevni program odvikavanja, što je priznao pred grupom od osam zavisnika sa kojima je bio u tretmanu. Kad je saznao za sinov problem Kirk senior je umro od smeha: „U čemu je problem sa zavisnošću od seksa? Od toga patim ceo svoj život!“ Diandri to nije bilo toliko smešno, pa je 1995. godine podnela zahtev za razvod braka i dobila 45 miliona dolara, ali je parnica trajala sve do 2000. godine.

U međuvremenu, Daglas se tešio dve godine u naručju Elizabet Vargas, a 1998. godine imao još devojaka. A onda je iste godine u Francuskoj upoznao Ketrin Zita-Džons. Spojio ih je Deni De Vito tokom filmskog festivala u Dovilu, a prva rečenica koju je Daglas izgovorio kad je vidio bila je: ‘Želim da budem otac tvojoj deci!’

Znajući za njegovu reputaciju ženskaroša, Ketrin je bila prilično oprezna. Držala ga je na ledu idućih pola godine, pa su vezu počeli tek 1999. a verili se par meseci kasnije. Na pitanje kako se usudio da izgovori tu rečenicu pri upoznavanju, Daglas je objasnio:

– Pa znao sam da Ketrin voli starije muškarce, a čim smo se upoznali ja sam to i osetio. Znao sam odmah da je ona žena za mene.

Svesna sa kim ima posla, Ketrin je naterala Majkla da potpišu predbračni ugovor. Budući da je odrasla u striktnoj katoličkoj porodici u ribarskom selu na obalama Velsa, Ketrin je brak bio svetinja. Bio je to jedini način da smiri starog zavodnika.

Već i pre venčanja Ketrin je rodila njihovo prvo dete. Sinčić Dilan Majkl Daglas kojeg su kasnije prekrstili u Dilan Tomas, rođen je 8. avgusta 2000., a kćerku Karis rodila je tri godine kasnije, ali već godinu dana kasnije idiličan bračni život počeo je da se komplikuje.

Naime 2004. godine Ketrin je dobila slom živaca zbog psihopate koja joj je slala preteća pisma u kojima je crtala kako će ubiti Zitu-Džons jer je tvrdila da je Daglas jedini muškarac na svetu koga ludo voli i da će se za njega boriti. Bračni par podneo je sudsku tužbu, a ‘stalkerka’ je dobila tri godine zatvora.

Zatvorsku kaznu 2010. godine dobio je i Daglasov sin Kameron. Osuđen je na pet godina zatvora zbog dilovanja i konzumiranja kokaina, a ta godina nije bila najsrećnija ni za Majkla. Kao što je već poznato nakon brojnih i temeljitih pretraga u Americi, lekari u Kanadi ispravno su dijagnostifikovali Daglasovu bolest.

Izraslina veličine oraha na korenu jezika bila je zapravo rak grla koji je Daglas uspešno operisao, a zatim izgubio 20-ak kilograma tokom hemoterapija. Samo godinu dana kasnije zbog silnih stresova Zita Džons potražila je psihijatrijsku pomoć zbog naglih promena raspoloženja. Ustanovilo se da pati od bipolarnog poremećaja. Upravo je ova bolest, sa kojom Majkl navodno više nije mogao da se nosi, trebalo da bude povod da podnese zahtev za razvod braka, ali i to se pokazalo netačnim. Pre nekoliko dana rezimirao je svoj dosadašnji život.

– Obožavam decu i zahvalan sam svojoj supruzi što mi je dala šansu da još jednom imam porodicu. Jedino žalim što Diandra i ja nismo ranije okončali naš brak. Kad krenete bračnom savetniku, on će se svim silama truditi da održi taj brak jer će inače ostati bez posla. Ponosan sam na svoju prvu suprugu, ali mislim da smo trebali da se razvedemo 10 godina ranije, a sa tim bi se sigurno i ona danas složila.

Po Daglasu, razlozi za uspešan brak sa Ketrin je i njegova zrelost:

– Sad kad sam stariji, shvatio sam da je ljubav poseban osećaj koji dolazi iz dubine duše, ali se mora negovati. Ne smemo ljubav uzimati zdravo za gotovo. Sreća je nažalost trenutna i brzo prolazi. Zato moramo nad njom bdeti i graditi je sakupljajući što više uspomena na lepe trenutke. Tako se obnavlja ljubav i zajedništvo, prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar