U trendu

Najbolji filmovi 2008. godine

Američki filmski institut (AFI) proglasio je deset najboljih filmova u ovoj godini. Lista obuhvata gotovo sve žanrove, od komedije do mjuzikla, uključujući i nezaobilaznu dramu, triler i svima omiljene crtaće. Filmovi koji su dobili nagradu Instituta kao najbolji u 2008. godini jesu: "Neobični slučaj Bendžamina Batona" ("The Curious case of Benjamin Button"), "Mračni vitez" ("The Dark knight"), "Frost/Nikson" (Frost/Nixon), "Zaleđena reka" ("Frozen river"), "Gran Torino", "Iron Man", "Milk", "WALL•E", "Vendi i Lusi" ("Wendy and Lucy") i "Rvač" ("The Wrestler"). Da podsetimo, Institut imenuje najbolja filmska ostvarenja, ali ih ni na koji način ne rangira. Trideset sedmu AFI nagradu za životno delo poneo je ove godine Majkl Daglas (Michael Douglas), a nagrada će biti dodeljena 11. juna 2009. godine u Los Anđelesu.
AFI je proglasio i najbolja ostvarenja u oblasti televizije. Sledeće serije nagrađene su kao najbolje u 2008. godini: "Mad Men", "Breaking bad", "In treatment", "John Adams", "Life", "Recount", "Izgubljeni" ("Lost"), "Prljava značka" ("The shield"), "The office" i "The wire".
Institut prepoznaje i proslavlja najbolja ostvarenja čitavog veka, tako da će pomenuti filmovi i TV serije biti zabeleženi u njihovim analima kao američko kulturno nasleđe. Zvanična ceremonija nagrađivanja pomenutih filmova i TV serijala biće održana 9. januara u Los Anđelesu.
Zanimljivo je pogledati i listu filmova koji su zaradili najviše novca tokom 2008. godine.

Red. br.Naziv filmaZarada (mil.)
1."Mračni vitez"
("The Dark Knight")
994,8
2."Indijana Džouns i kraljevstvo kristalne lobanje"
("Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull")
783,0
3."Kung-fu panda"
("Kung Fu Panda")
633,4
4."Henkok"
("Hancock")
623,5
5."Ajron men"
("Iron Man")
571,8
6."Mama mia"
("Mamma Mia!")
568,7
7."Zrno utehe"
("Quantum of Solace")
534,2
8."Voli"
("WALL•E")
506,8
9."Letopisi Narnije: princ Kaspijan"
("The Chronicles of Narnia: Prince Caspian")
418,8
10."Seks i grad"
("Sex and the City")
400,8

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.