U trendu

Najveći filmski festival Turske otkazan zbog spora oko jednog dokumentarnog filma

Najstariji filmski festival u Turskoj otkazan je zbog spora oko politički osetljivog dokumentarca o posledicama pokušaja državnog udara 2016.

Gradonačelnik Antalije Muhitin Boček najavio je otkazivanje gradskog filmskog festivala „Zlatna narandža“ u petak uveče, dan pošto je Ministarstvo kulture i turizma povuklo podršku toj manifestaciji.

Ministarstvo se usprotivilo filmu „Kanun Hukmu“ (Dekret), dokumentarcu o teškoćama učitelja i lekara otpuštenim posle pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.

„Izuzetno je tužno što se na tako važnom festivalu moć umetnosti koristi za propagandu terorističke (verske) organizacije FETO (osumnjičene za pokušaj udara) kroz percepciju žrtve“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

FETO je akronim koji turska država koristi za pokret koji predvodi tursko-američki sveštenik Fetulah Gulen, koga vlada krivi za neuspeli državni udar. Gulen negira bilo kakvu umešanost. Više od 130.000 navodnih Gulenovih pristalica u Turskoj otpušteno je s radnih mesta vanrednim uredbama posle vojne pobune.

Ministarstvo je saopštilo da ono „neće učestvovati u naporu da se diskredituje epska borba našeg voljenog naroda 15. jula i da se umetnost koristi kao element provokacije“.

U video snimku objavljenom na platformi „Iks“ (X, ranije Tviter), gradonačelnik Antalije Boček, član opozicione stranke, okrivio je administratore festivala i umetnički tim za loše rukovanje sporom i neuključivanje u upravljanje krizom.

„Zbog nereda koji su sami napravili“, otpušteni su uprava festivala, umetnički direktor i ceo umetnički tim, rekao je on.

„Niko ne treba da sumnja da neću dozvoliti da se naš festival koristi za bilo čiju političku agendu“, rekao je gradonačelnik.

Kritičari su tvrdili da su otkazi i hapšenje posle puča predstavljali opšti obračun s bilo kim ko se smatra protivnikom vasti.

Rediteljka dokumentarca Nejla Demirci napisala je u petak uveče: „Tužna sam što iz dana u dan vidim kako su se negativni stavovi organizovali protiv dokumentarnog filma. Zbunjena sam izjavama ministara koji nisu gledali film“, napisala je ona, pozivajući sve svoje kritičare da ga gledaju.

Organizatori su najavili da će ukloniti „Dekret“ iz programa filmskog festivala. Direktor festivala Ahmet Bojačioglu prvobitno je najavio da je film uklonjen iz kategorije nacionalnog dokumentarnog filma zbog pravnog postupka koji je u toku protiv jednog od prikazanih ljudi.

Ali Demirči je rekao da je to izgovor i „direktna cenzura“. Dvadeset članova festivalskog žirija dalo je otkaz u znak protesta zbog povlačenja filma. U sredu su producenti i direktori 27 festivalskih prijava rekli da se povlače sa događaja.

Film je kasnije vraćen u program pošto je otkriveno da je završeno suđenje osobi oo kojoj se govori u filmu.

Festival, koji se održava od 1963. godine u srdozemnom gradu Antaliji, predstavlja vrhunac turskog kulturnog kalendara. Ove godine je trebalo da se održi od 7. do 14. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar